O vizită criticată. „Preafericitul vrea să dea de înţeles că Biserica Rusă a fost şi va fi mereu aici“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vizita Patriarhului Kiril are o conotaţie politică, consideră Mitropolitul Basarabiei, dar şi mai mulţi analişti, politicieni şi istorici de la noi.

„Acest pământ este un teritoriu canonic al Patriarhiei Române, iar capul Bisericii Ruse nu este un român. Va veni şi Patriarhul nostru", a declarat ÎPS Petru.

Istocicul Octavian Ţâcu crede că această prezență este proiecţia Rusiei în Moldova. „Este un suport pentru partidele pro-ruseşti. Vizitele Patriarhului în ţările post-sovietice au fost mereu însoţite de declaraţii politice", a explicat Ţâcu.

„Politicienii noştri nu sunt atât de credincioşi ca să-l asculte pe Patriarh. Au interese prea mari", susține Arcadie Barbăroşie. Analistul politic crede că Patriarhul Kiril a venit în Moldova pentru a consolida poziţia, dar şi pentru a-şi extinde afacerile.

„Preafericitul vrea să dea de înţeles că Biserica Rusă a fost şi va fi mereu aici. Nu este exclus că vizita sa ascunde şi interese de business, el fiind unul dintre cei mai bogaţi ruşi", a precizat expertul.

Şi politicienii au venit cu declaraţii. „Rușii au vrut încă o dată să ne demonstreze că teritoriul acesta e controlat de ei şi politic, şi bisericesc", a comentat liberalul Mihai Ghimpu. „Este un moment important de unitate spirituală a popoarelor", l-a contrazis comunistul Mark Tkaciuk.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite