Filat şi Şevciuk au discutat despre trenuri şi n-au scos niciun cuvânt despre consulatul rusesc de la Tiraspol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Vlad Filat s-a întâlnit cu liderul separatist Evgheni Șevciuk în Germania, la summitul OSCE
Premierul Vlad Filat s-a întâlnit cu liderul separatist Evgheni Șevciuk în Germania, la summitul OSCE

Premierul Vlad Filat şi liderul separatist Evgheni Şevciuk au semnat, ieri, la Chişinău, prelungirea cu un an a acordului privind transportul de mărfuri pe calea ferată prin regiunea transnistreană.

Şeful administraţiei de la Tiraspol a menţionat că acest document va fi un garant pentru agenţii economici care îşi transportă mărfurile pe calea ferată. „Pe viitor, ne vom concentra şi pe rezolvarea problemelor ce vizează transportul auto", a promis, la rândul său, şeful Guvernului de la Chişinău.

Întrebaţi cine va plăti datoriile pentru gazul rusesc consumat în stânga Nistrului, Filat a răspuns că este responsabilitatea celor care au acumulat datorii, adică a agenţilor economici, iar Şevciuk - că e o problema importantă care se examinează. În schimb, cei doi au declarat că nu au discutat nimic despre deschiderea unui consulat rusesc la Tiraspol.

Pașii mici, o scuză

Anterior, premierul s-a plâns că este deseori criticat pentru politica paşilor mici în raport cu regiunea transnistreană, „însă paşii mari trebuie să avanseze uşor". Experţii sunt de altă părere. „Tactica pașilor mici este o scuză pentru faptul că nu avem ce propune populației de pe ambele maluri ale Nistrului. E greu să ne imaginăm încotro mergem, în situația în care una dintre părți vorbește despre un stat independent, iar alta despre un unitar cu autonomie largă pentru cealaltă", accentuază Radu Vrabie, director de programe la Asociaţia pentru Politică Externă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite