De azi ne facem screening-ul de diabet zaharat în centrul specializat de la Spitalul Clinic Republican

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhiva Adevărul
Arhiva Adevărul

Centrul din Chișinău este singurul de acest fel din țară. Procedura va putea fi făcută gratuit, în baza poliței de asigurare medicală și la recomandarea medicului de familie.

De astăzi ne putem face screening-ul de diabet zaharat, la centrul specializat din incinta Spitalului Clinic Republican din Chișinău, relevă Info-Prim Neo. Screening-ul de depistare a diabetului zaharat va putea fi făcut gratis, pe baza poliței de asigurare medicală, la recomandarea medicului de familie.

Centrul, primul de acest fel din Republica Moldova, este completat de serviciile unei unități medicale mobile care include un echipament portabil de depistare și tratament a complicațiilor oculare și ale membrelor inferioare.

„Anual numărul total al diabeticilor creşte cu circa 6 mii de cazuri noi. După 10-15 ani de diabet necontrolat, jumătate dintre persoane dezvoltă complicaţii oculare, renale sau ale membrelor inferioare. În realitate, numărul persoanelor cu diabet este de 3 ori mai mare în condiţiile cazurilor nedepistate. Federaţia Internaţională de Diabet (FID) estimează că în Republica Moldova 9 persoane din 100 suferă de diabet zaharat", a declarat Viorica Volcov, membru al Asociației tinerilor cu diabet, pentru sursa citată.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite