Cum să scapi de micoză? (P)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-ar părea că nu există nimic în comun între astfel de probleme neplăcute, dar diferite ca esenţă, precum: mâncărimea în regiunea tălpilor, roşeaţă lor, descuamarea pielii în aceste regiuni şi unghiile fragile cu nuanţe de la galben spre negru.

De fapt, toate aceste neplăceri pot fi provocate de infecţia micotică. Natura numără peste 2500 de tipuri de ciuperci, inclusiv cele care cresc în pădure.

În organismul omului pot parazita în jur de 150 de specii ale acestor microorganisme. Acest fapt condiţionează diversitatea apariţiilor afecţiunilor micotice.


Despre infecţiile micotice, profilaxia şi tratamentul acestora ne povesteşte profesorul catedrei de dermatovenerologie a USMF „N. Testemiţanu", doctorul habilitat în medicină, Dl. Gheorghe Mușet.

Consultaţia specialistului

Dle Muşet, povestiţi-ne, vă rog, cât de actuală este problema afecţiunilor micotice?

Această problemă este foarte actuală, întrucât afecţiunile micotice sunt foarte răspândite. Şi, în pofida faptului că afecţiunile micotice nu prezintă un pericol pentru sănătatea omului, acestea provoacă multe incomodităţi.

Dle Muşet, care este cauza răspândirii pe larg a afecţiunilor micotice?

Afecţiunile micotice se numără printre cele mai răspândite afecţiuni ale pielii şi ale anexelor acesteia - părul şi unghiile, şi se întâlneşte atât la maturi, cât şi la copii. Acestea sunt atât de răspândite, în primul rând, din cauza că agenţii patogeni ai acestor afecţiuni, în stare latentă, pot fi găsiţi practic oriunde: pe piele, păr şi unghii, şi chiar pe animale şi în sol. Iar în al doilea rând, este foarte uşor să te molipseşti de astfel de afecţiuni, îndeosebi dacă în casă există deja o persoană care suferă de acestea sau dacă eşti nevoit să te afli în locuri aglomerate, de exemplu, în cămine, şcoli, grădiniţe, piscine, săli de sport etc.

image

Dr. Gheorghe Mușet

Acum câţiva ani catedra noastră, în colaborare cu sute de medici de familie, a desfăşurat un studiu de amploare, iniţiat de reprezentanţa companiei farmaceutice ungare Gedeon Richter, care a primit denumirea de „Proiectul Tălpilor". În cadrul acestui proiect au fost examinate 2600 de persoane şi în baza rezultatelor obţinute s-a ajuns la concluzia că peste jumătate din populaţie suferă de afecţiuni micotice.

Cel mai frecvent, în cadrul studiului, se întâlnea onicomicoza (infecţia fungică a unghiei), hiperkeratoza plantară şi afectarea micotică a spaţiilor interdigitale. La multe dintre persoanele examinate medicii au depistat concomitent două sau trei forme ale afecţiunilor micotice plantare, iar afectarea micotică a unghiilor a fost depistată aproape la toţi pacienţii. Dintre persoanele implicate în studiu, 77,8% au declarat că sunt conştienţi că suferă de afecţiunile date şi că acest proces durează de mult timp deja: de la un an până la 10 ani.

Ce preparate utilizaţi în practica Dvs. Pentru tratamentul afecţiunilor micotice?

Cu ceva timp în urmă, pentru tratarea infecţiilor micotice era nevoie de mult timp, iar deseori era necesară chiar spitalizarea. La moment în farmacii este disponibil preparatul antimicotic, produs de compania Gedeon Richter - Terbisil. Acest preparat este emis sub două forme farmaceutice - comprimate şi cremă. Comprimatele Terbisil pot fi procurate în farmacii în baza unei reţete a medicului, iar crema se eliberează fără prescripţie medicală. Substanţa activă din acestor preparate este terbinafina.

Înainte prescriam alte preparate care conţineau aceeaşi substanţă, însă acestea erau foarte costisitoare, iar tratamentul devenea practic inaccesibil pentru majoritatea dintre pacienţii noştri. Terbisil se deosebeşte în mod avantajos de celelalte preparate din acest grup, datorită preţului său accesibil.

Crema Terbisil permite tratarea afecţiunilor micotice ale pielii în doar 1-2 săptămâni. Mai bine zis, simptomele neplăcute vă vor părăsi în doar câteva zile de la începutul tratamentului. Însă oricum, cura de tratament trebuie neapărat finalizată. Acest fapt va asigura lipsa recidivelor bolii.

Crema Terbisil se aplică pe regiunile afectate ale pielii de 1-2 ori pe zi. Aceasta practic nu este absorbită de piele, de aceea nu are un efect toxic asupra organismului. În schimb, cât priveşte acţiunea asupra micozei, crema Terbisil este foarte eficientă: aceasta nu doar că stopează dezvoltarea infecţiei, ci şi distruge complet structurile micotice.

Crema Terbisil este capabilă să trateze practic orice afecţiune micotică, cu excepţia afectării micotice a unghiilor, în care caz este necesară administrarea comprimatelor Terbisil.

Pentru tratarea unghiilor de la mâini veţi avea nevoie de o lună şi jumătate. Pentru unghiile de la picioare - 3 luni. Dacă vi se pare că este un termen prea îndelungat, trebuie să remarc că cura de tratament cu alte preparate durează 3-6 luni şi 6-12 luni, corespunzător.

Este important, de asemenea, faptul că tratamentul cu comprimate Terbisil permite evitarea unei proceduri destul de neplăcute de îndepărtare a plăcilor unghiale.
Terbisil este bine tolerat. Efectele adverse sunt foarte rare şi de scurtă durată. Acesta poate fi administrat la conducerea automobilului sau în alte activităţi care necesită o atenţie sporită. Crema Terbisil - sigură în acţiune, uşor de folosit, rapid se absoarbe şi nu lasă urme pe haine.

Cu cît mai devreme o veţi folosi, cu atat mai repede veţi scăpa de micoză.

Crema Terbisil. Reţineţi acest nume şi uitaţi de micoză!"

„Acest medicament se eliberează fără prescripţie medicală. Citiţi cu atenţie prospectul.
Dacă apar manifestări neplăcute, adresaţi-vă medicului sau farmacistului."
Nr. 16985 din 18.10.2011

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite