„Deşi pământul se învârte, ne-am născut acasă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Și copiii s-au bucurat de Ziua Independenței
Și copiii s-au bucurat de Ziua Independenței

Moldovenii au sărbătorit cei 21 de ani de Independenţă a Republicii Moldova fără mare entuziasm.

Dacă anul trecut oamenii au ieşit cu mic cu mare să marcheze cei 20 de ani de liberatate, concetăţenii noştrii sărbătoresc, astăzi, mai modest, majoritatea s-au speriat de ploaia de afară. Organizatorii speră că spre seară se va aduna mai multă lume la concertul din Piaţa Marii Adunări Naţionale, care va culmina cu focuri de artificii. Un alt motiv al pasivităţii moldovenilor ar putea fi şi faptul că edilii Capitalei au interzis comercializarea băuturilor alcoolice în centru şi nici micii nu mai sfârâiau pe grătar ca în alţi ani. „M-am uitat oleacă la concert şi plec acasă. Ce sărbătoare fără un pahar de vin", a spus nemulţumit Ion Dancu. Vlad Boleac, comerciant de drapele, ni s-a plâns că ieri au venit prea puţini oameni în piaţa, din cauza asta nici afacerea nu i-a mers.

Zi de doliu pentru combatanţi

Şi dacă unii aveau chef de distracţie pentru membrii Uniunii Voluntarilor din Republica Moldova a fost o zi de doliu. Aceştia şi-au pus la mână banderole negre. „Nu avem motive să sărbătorim. Am luptat în zadar, nu avem niciun fel de drepturi", a spus Dumitru Suruceanu, unul din membrii uniunii.

În schimb, pentru familia Costin din Dobrogea a fost o zi de sărbătoare. Cei doi soţi au revenit acasă, după ce 11 ani au lucrat peste hotare să le asigure un viitor mai bun copiilor. „Când eram în Italia dorul de casă, de patrie, nu ni-l putea stinge nimeni. Am revenit în ţară fiindcă tot mai bine e aici", a spus Galina Costin. Întebată cum se simte în Moldova, femeia ne-a răspuns cu un citat din Grigore Vieru: „Deşi pământul se învârte, ne-am născut acasă". Pentru mulţi muncitori Ziua Independenţiei a fost însă zi de lucru. Chiar la Parlament constructorii descărcau materiale de construcţie. Şi pe alte şantiere oamenii lucrau de zor.

Optimismul din discursurile politicenilor

Şirul de manifestări a început dimineaţă, la monumentul lui Ştefan cel Mare, unde au depus flori președintele Nicolae Timofti, premierul Vlad Filat și președintele Parlamentului Marian Lupu, reprezentanți ai altor instituții de stat, dar şi simpli cetăţeni cu spiritul patriotic. Dacă liderii AIE au lansat mesaje pline de optimism, Opoziţia s-a arătat nemulțumită de rezultatele ultimului an.

Ziua Independenței, sărbătorită la București și Paris. Vezi GALERIILE FOTO!

Şeful statului Nicolae Timofti a ţinut primul discurs. El a declarat că „viitorul țării este unul frumos". „Vad un viitor prosper, așa cum ni-l dorim cu toții, dar realizarea acestui vis depinde nu numai de conducerea țării, ci de toți cetățenii", a precizat preşedintele. Premierul Vlad Filat a fost mai pragmatic. În mesajul său de felicitare, primul-ministru a recunoscut că mai avem mult de muncit pentru a atinge obiectivele pe care ni le-am propus. „Avem relaţii de bună vecinătate cu România şi Ucraina şi relaţii de parteneriat strategic cu Rusia şi SUA.

Avem sprijinul direct al cancelariilor occidentale pentru demersul nostru de integrare europeană şi aceasta ne dă certitudinea că vom reuşi în atingerea scopurilor propuse", a menționat premierul. Mesajele optimiste ale Alianței l-au lăsat rece însă pe preşedintele Vladimir Voronin, care spune că avem puține motive de bucurie. „Nu avem cu ce ne mândri", ne-a tăiat-o scurt liderul PCRM.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite