„De la pământ la lună“ cu „Adevărul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romanul „De la Pământ la Lună", semnat de Jules Verne, va putea fi cumpărat marți, 29 mai împreună cu ziarul „Adevărul", la preţul de 39 de lei.

În 1865, anul în care apărea pentru prima dată romanul, sub titlul original „De la Terre à la Lune“, o călătorie a omului pe Lună, într-o capsulă catapultată în Cosmos cu ajutorul unui tun spaţial, era nu numai o idee fantastică, ci chiar una care depăşea orice măsură a rezonabilului.

Totuşi, puţin peste 100 de ani, la 20 iulie 1969, pe Lună păşeau într-adevăr primii oameni, prin intermediul programului spaţial Apollo, condus de NASA. Mai mult, între povestea imaginată de Verne şi expediţia reală există anumite similarităţi, spre exemplu locul din care trebuia să fie lansată capsula pentru a intra pe orbită.

O iniţiativă temerară
Acţiuna romanului lui Verne porneşte la finele Războiului de Secesiune din America. Preşedintele clubului de tir din Baltimore, Impey Barbicane are ideea măreaţă de a construi un tun care să trimită un proiectil pe Lună. Un vechi adversar de-al lui Barbicane, căpitanul Nicholl din Philadelphia, designer de plăci de armură, declară că intenţia este absurdă şi îl provoacă pe preşedintele clubului la o serie de pariuri, unul dintre acestea referitor la faptul că nu va putea niciodată să obţină finanţare pentru un proiect atât de fantasmagoric.

Totuşi, contrar aşteptărilor, Barbicane reuşeşte să colecteze fonduri în valoare de câteva milioane de dolari. După ce stabileşte locul potrivit pentru lansarea proiectilului, Barbicane, împreună cu câţiva colegi de la Clubul de tir, pleacă spre Florida, unde încep construirea tunului. Într-una din zile, Barbicane primeşte o telegramă de la un anume Michel Ardan, aventurier francez, care îşi exprimă dorinţa de a se alătura misiunii şi de a proiecta o capsulă la bordul căreia să se îmbarce pentru a călători spre Lună. Ajuns în America, Ardan convinge opinia publică de fezabilitatea ideii sale. Singurul care rămâne sceptic şi se opune vehement ideii este Nicholl, care porneşte o nouă dispută cu Barbicane.

Ardan rezolvă această dispută, propunându-le celor doi să i se alăture în călătorie. Cei trei se vor lansa în spaţiul cosmic şi se vor îndrepta spre marele astru. Romanul lui Verne nu finalizează expediţia celor trei. În încheierea cărţii, autorul menţionează doar că după câteva zile, pe parcursul cărora capsula dispăruse din vizorul celor rămaşi pe Pământ, aceasta a apărut într-un final pe orbita lunii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite