Cum au marcat moldovenii cei 200 de ani de ocupaţie rusească: sute de lumânări şi mitinguri improvizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de oameni, care au trecut ieri prin Piaţa Marii Adunări Naţionale, au putut vedea sute de lumânări aprinse în memoria victimelor ocupaţiei ruseşti.

Prin mitingul organizat de Partidul Liberal au fost marcaţi 200 de ani de la semnarea tratatului de la Bucureşti, prin care o parte din statul Moldova istorică a fost anexată la Imperiul rus. Pe lumânările depuse la Piatra comemorativă în memoria victimelor ocupaţiei sovietice, instalată în faţa clădirii Guvernului în PMAN era scris „1812 - 200 de ani de ocupaţie rusească". Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a declarat că lumânările au fost aprinse în memoria celor care au murit ca patrioţi ai acestui pământ. El a spus că aceşti 200 de ani sunt ani de suferinţă, ani de umilinţe şi ani în care altcineva decide soarta Moldovei.

„Chiar şi acum luptăm pentru libertatea noastră, este şi cazul lui Vadim Pisari, omorât la începutul acestui an de către un pacificator rus. E o crimă dacă uiţi suferinţele poporului tău chiar şi peste 200 de ani. Aceşti 200 de ani nu au fost de ajuns pentru a junge la conştiinţa unora că libertatea nu se cerşeşte, libertatea se cucereşte", a spus Mihai Ghimpu, citat de Info-Prim Neo.

Prim-vicepreşedintele PL, primarul Capitalei Dorin Chirtoacă, a spus că acum 200 de ani două imperii au decis soarta acestui pământ. „Din acel moment această palmă de pământ se află într-o situaţie complicată, vitregă. Timp de 200 de ani, am avut puţine ocazii ca să putem spune adevărul. Dar un popor care nu-şi cunoaşte trecutul, nu are viitor", a declarat Dorin Chirtoacă.

image

Foto: Piaţa Marii Adunări Naţionale, ieri-seara/ Ana-Maria Pancu (Facebook)

image

Foto: Moldovenii ai scris cu lumânări "1812-200 de ani de ocupaţie rusă"/ Foto: Ana-Maria Pancu (Facebook)

La miting au participat şi membri ai Consiliului Unirii, care pledează pentru unirea actualului teritoriul al Republicii Moldova la România. Până la miting, aceştia au organizat un marş de torţe şi lumânări în cinstea apărătorilor etniei româneşti. Marşul s-a desfăşurat de la fostul sediu al Sfatului Ţării până în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Co-preşedintele Consiliului Unirii, scriitorul Nicolae Dabija, a spus că 16 mai este data cea mai tristă din istoria Moldovei. „De atunci se trag toate relele, deznaţionalizarea, genocidul spiritual. Am organizat un miting în memoria celor care s-au scarificat pentru limbă, libertate", a spus Nicolae Dabija.

Pe 16 mai 1812, Imperiul Rus şi Imperiul Otoman au semnat, la Bucureşti, Tratatul de Pace, în urma căruia o parte din teritoriul Moldovei istorice, denumită ulterior Basarabia, a fost anexată la Imperiul Ţarist. În 1940, urma Pactului Ribbentrop - Molotov şi teritoriul Basarabiei a fost fărâmiţat, fiind incorporat în cadrul diferitelor republici din componenţa fostei URSS.

Un alt miting, organizat chiar în curtea liceului, a avut loc la Ialoveni la Liceul Teoretic „Petre Ştefănucă".

image

Foto: Elevii unui liceu din Ialoveni au organizat un miting chiar pe pragul şcolii/ Veaceslav Aftene (Facebook)

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite