La ce metode recurg moldovenii pentru a rămâne în Moscova?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moldovenii pleacă la muncă în Rusia
Moldovenii pleacă la muncă în Rusia

Este întrebarea unul jurnalist din Rusia de la sobesednik.ru. Potrivit autorului, după câteva luni petrecute în Rusia, moldovenii nu se deosebesc de populația locală. În articol se mai menţionează că în ultimii 15 de ani de independență a Republicii Moldova, din țară au plecat circa a un milion de cetățeni, dintre care trei sferturi s-au stabilit în Rusia.

Potrivit autorului, moldovenii lucrează în domeniul construcțiilor, devin cerșetori sau se căsătătoresc pentru a obține cetățenie. „Rareori pot fi recunoscuți după accent și mai rar după un nume neobişnuit. Printre ceilalți muncitori migranți, cetățenii Republicii Moldova par a fi mai puțin bizari, datorită capacității sale de a fuziona cu mediul înconjurător și cu orice mediu social", menționează jurnalistul rus.

„Moldovenii pot face foarte bine două lucruri: vinul şi reparaţia. Dacă primul este pentru uz casnic, atunci talentul de a construi este destinat pentru export", scrie autorul. Potrivit jurnalistului, unii nimeresc în „mafia" cerșetorilor. „Un cerșetor cu aspect slavon în 80% din cazuri nu este rus, sau ucrainean, ci un moldovean", se mai menţionează în articolul din sobesednik.ru.

Potrivit aceleiaşi surse, majoritatea se căsătoresc fictiv, acesta fiind cel mai răspândit mod de a obţine cetăţenia rusă. „Pentru cetățeni moldoveni această procedură este mai puţin costisitoare. Dacă unui reprezentant al Asiei Centrale, femeile din Moscova cer 300 mii de ruble, atunci un moldovean scoate din buzunar doar 30 - 45 mii“, mai scrie sobesednik.ru.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite