De la 1 ianuarie toate școlile și liceele din țară vor fi finanțate în funcție de numărul de elevi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhiva Adevărul
Arhiva Adevărul

Fiecărui copil îi va fi alocat câte 6.127 de lei, sumă care va acoperi perioada rămasă până la finele anulul didactic. În școlile și liceele în care învață mai mult de 91 de copii, Ministerul Educației transferă câte 386.000 de lei, sub forma unei componente per instituție, calculată de către consiliile raionale.

De la începutul anului viitor toate instituțiile de învățământ din Republica Moldova vor fi finanțate în funcție de numărul de elevi, relevă Info-Prim Neo.

Cu începere din 1 ianuarie 2013, fiecărui elev îi va fi alocat câte 6.127 de lei, sumă care va acoperi perioada rămasă până la finele anulul didactic. În școlile și liceele în care învață mai mult de 91 de copii, Ministerul Educației transferă câte 386.000 de lei, sub forma unei componente per instituție, calculată de către consiliile raionale.

Noua metodologie de finanțare va fi aplicată în bugetarea instituțiile de învățământ pentru următorii doi ani. Cu acești bani directorii de școli și licee vor putea plăti salariile cadrelor didactice și ale personalului auxiliar, serviciile comunale și cheltuielile de întreținere și dezvoltare.

Finanțarea înaintată de Ministerul Educației exclude cheltuielile de reparații capitale și alimentația copiilor, care sunt achitate, suplimentar, din bugetele consiliilor municipale sau raionale.

Metodologia de finanțare care intră în vigoare de pe 1 ianuarie a fost testată în 2010 în raioanele Căușeni și Râșcani, iar din 1 ianuarie 2012 în alte nouă raioane și în municipiile Bălți și Chișinău. În acest moment 518 instituții de învățământ sunt finanțate după noua procedură.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite