Au făcut carte şi au parte de burse. Află cine sunt tinerii care au obținut bursa președintelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Veronica își va împărți bursa cu nevoiașii
Veronica își va împărți bursa cu nevoiașii

Zeci de tineri care au învăţat foarte bine anul trecut vor primi câte o alocaţie de la stat, în valoare de o mie de lei pe lună. Viitorii economişti, medici, jurnalişti sau avocaţi cu note mari spun că vor investi banii tot în studii.

Veronica Gudumac este printre tinerii care au primit Bursa preşedintelui. Originară din Bălţi, studenta din anul V al Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie spune că a trata oamenii nu este doar o profesie, ci un stil de viaţă. La cei 23 de ani, tânăra se împarte între spital, studii şi ajutoare caritabile.

Va cheltui cu chibzuinţă cei 1.090 de lei pe care-i va ridica în fiecare lună. „Vreau să devin chirurg, muncesc mult zi de zi, iar această bursă este un suport bun pentru ceea ce fac. Nu este o steluţă sau o medalie, dar mă ajută să fac ceea ce-mi place, să mă implic în proiecte caritabile. Recent, am dat bani pentru deschiderea unei cantine sociale în Şoldăneşti", mărturiseşte fata.

Modestă şi plină de idei, ne asigură că nu va părăsi Moldova, chiar dacă este printre cei mai buni studenţi din ţară şi a primit mai multe propuneri de peste hotare. „Aş fi putut pleca în România sau în Anglia, însă am hotărât să-mi continui studiile în Moldova, pentru că mă motivează oamenii foarte trişti şi dezamăgiţi de aici", explică Veronica.

Pentru aceleaşi merite, Viorelia Bodarev a primit Bursa Guvernului, de 1.000 de lei. Fata de 20 de ani este studentă în anul III la Academia de Studii Economice din Moldova, la Economie mondială şi la Relaţii economice internaţionale. Energică, dar şi foarte optimistă, ea spune că va cheltui bursa pe studii.

„SĂ CITIM MAI MULT DECÂT NI SE CERE"

„Fac două facultăţi, iar cu aceşti banii îmi voi plăti cursurile de engleză. Cunosc deja trei limbi străine, dar vreau să ştiu mai multe", dezvăluie Viorelia. Tânăra este sigură că nu doar notele bune i-au adus această bursă, ci şi nopţile nedormite. Are şi o reţetă a succesului: studenţii n-ar trebui să se limiteze doar la lecturile recomandate la facultate. „Îmi place economia pentru că este tot timpul în schimbare şi cred că un economist bun trebuie să aibă încredere în el şi dorinţa de a cunoaşte ceva nou, să aplice la diferite burse, să fie activ", a punctat studenta. Şi Viorelia a decis să rămână în ţară, deşi a fost invitată să lucreze în Italia.

„Am fost traducătoare trei luni în Italia, după care compania mi-a oferit un loc de muncă, însă am revenit în Moldova. Ştiu că aş fi avut un salariu mult mai mare, dar eu sunt patriot", mărturiseşte tânăra.

45 DE STUDENŢI MERITUOŞI

În acest an, 30 de studenţi au primit Bursa Guvernului în valoare de 1.000 de lei, iar alţi 15 au luat Bursa preşedintelui, de 1.090 de lei. Candidaţii au fost selectaţi în baza anumitor criterii, inclusiv media notelor şi implicarea în activităţi extracurriculare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite