Un antreprenor din Moldova vrea să revoluționeze medicina. El a creat doctorul virtual care ajută la conceperea copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Tofan, împreună cu soţia şi fiul lor
Vasile Tofan, împreună cu soţia şi fiul lor

Vasile Tofan (30 de ani) din Chișinău a lansat la începutul anului un program prin intermediul căruia medici de la universităţile Harvard și Stanford îi îndrumă pe tinerii cum să-şi facă urmaşi.

A învăţat la Universitatea Erasmus din Olanda, iar mai apoi a făcut un Masterat în Afaceri (MBA) la Harvard. Viaţa de student la Rotterdam a însemnat pentru Vasile Tofan multă muncă. Pentru a-şi plăti studiile, el a lucrat bucătar la un restaurant chinezesc, dar şi muncitor şi hamal la o fabrică, unde încărca televizoare şi frigidere. „Aceasta a fost şcoala vieţii mele. Am înţeles că nu prea am talent la lucrul fizic", îşi aminteşte zâmbind tânărul.

Ulterior a lucrat pentru Philips, producătorul de electrocasnice şi tehnică medicală. Aici a înţeles potenţialul sistemelor informaţionale pentru viitorul medicinei. „Mi-am dat seama că există un potenţial enorm pentru aplicarea algoritmelor inteligente în analiza datelor medicale. Creierul uman nu are capacitatea analitică pentru a procesa nici 1% din informaţia acumulată de la un singur pacient. Algoritmele avansate şi inteligenţa artificială au capacitatea de a minimiza dramatic costul erorilor medicale şi de a îmbunătăţi eficacitatea tratamentelor", spune antreprenorul.

FIUL LUI, PRIMUL EXPERIMENT
Astfel, Vasile Tofan a hotărât să-şi realizeze planurile în Boston, SUA. „Descoperind că aproximativ 20% din cupluri au probleme de fertilitate, împreună cu soţia ne-am gândit să dezvoltăm o aplicaţie software, un doctor virtual, care ar ghida cuplurile în procesul de concepere", povesteşte tânărul originar din Chişinău.

Astăzi Ovuline.com este în perioada de testare. Are 10.000 de pacienţi din 206 ţări. În proiect sunt implicate nouă persoane, iar consiliul medical include specialişti în domeniul endocrinologiei reproductive de la Harvard şi Stanford. Mai mult, proiectul a fost apreciat de universitatea unde îşi făcea studiile ca având cel mai mare potenţial de dezvoltare şi a obţinut un grant în valoare de aproximativ 10.000 de dolari. Deşi a primit sute de mail-uri cu mulţumiri de la cuplurile care au reuşt să-şi extindă familia, Vasile Tofan mai are un exemplu ce atestă eficienţa programului - propriul său fiu. „Până acum, avem peste 500 de sarcini, iar primul utilizator a fost chiar soţia mea. Băieţelul nostru are deja cinci luni", mărturiseşte cu mândrie Vasile.

„IT, UN DOMENIU ÎN CARE CÂŞTIGI CINSTIT

Specialistul spune că în câţiva ani proiectul lui, lansat cu o investiţie modestă, urmează să aducă un profit generos. „Suntem la început. Ambiţia noastră e să ne extindem gradual în obstetrică şi pediatrie, oncologie sau diabet", explică Vasile. În faza pilot serviciul este gratuit, dar echipa lucrează la un modul premium, care ar putea fi accesat de pacienţi pentru nouă dolari pe lună. Alte surse de venit sunt referinţele la clinicile de fertilizare în vitro şi comercializarea unui sensor inteligent. „Avem un business plan foarte agresiv: urmează să avem 4 milioane de utilizatori până în 2017 şi un venit anual de 90 de milioane de dolari. Piaţa sănătăţii reproductive este mai mare de cinci miliarde de dolari. Avem unde creşte", argumentează Vasile.

Antreprenorul spune încrezător că internetul şi tehnologia pot oferi mari posibilităţi tinerilor din Moldova. „E un domeniu în care te poţi îmbogăţi, fără a-ţi compromite integritatea şi principiile morale. IT-ul îţi permite să câştigi bani mulţi într-un mod cinstit, chiar şi în Moldova, fără birocraţi corupţi şi vameşi şmecheri. Nu trebuie să fii neapărat în Silicon Valley, îşi poţi lansa produsul pentru întregul glob dintr-un apartament de la Botanica. Internetul ne-a egalat pe toţi", conchide iniţiatorul afacerii din Boston.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite