Ziua Unirii Basarabiei, motiv de gâlceavă politică. Află ce spun istoricii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manifestanţii au încins Hora Unirii în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Foto de Eduard Bâzgu
Manifestanţii au încins Hora Unirii în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Foto de Eduard Bâzgu

În ultimii ani, 27 martie sau istoricul vot al Sfatului Ţării a devenit un eveniment mult prea speculat de politicienii din diferite tabere. „Adevărul" i-a întrebat pe istorici dacă mai este actual acest subiect.

Circa o mie de oameni au participat, ieri, la un marş al unirii. Ei au mers pe bulevardul Ştefan cel Mare cu tricolorurile în mâini şi au cântat cântece patriotice. Ajunşi lângă Primărie, cei care sărbătoreau Ziua Unirii Basarabiei au fost întâmpinaţi de vreo 300 de bărbaţi de la „Patrioţii Moldovei", care le-au blocat drumul. Cele două tabere s-au luat la bătaie, dar au fost despărţite de poliţişti. În mulţime erau persoane care îşi ascundeau feţele. În cele din urmă, coloana a ajuns în scuarul Operei Naţionale, unde au jucat Hora Unirii. Evenimentul de la 27 martie 1918 este un subiect ce generează polemici la Chişinău. Câţiva analişti, istorici şi politicieni ne vorbesc cât de actuală este această temă şi dacă moldovenii doresc, la fel de mult ca la sfârşitul anilor '80, să revină la trupul Ţării-mamă.

Octavian ŢÂCU
Istoric

Atâta timp cât populaţia Republicii Moldova se consideră una românească sau moldovenească, căci nu există nicio diferenţă, subiectul unirii va fi actual. Nu e vorba doar de unirea politică, ci de cea spirituală. Din 1991 esenţa unirii a fost denaturată, fiind considerată de mulţi doar un deziderat politic. Principiul european impune transparenţa frontierilor şi unitatea tuturor românilor, oriunde s-ar afla. De aceea, cred că spiritul european ne permite să privim unirea într-un context mai extins decât o emanaţie politică. Pentru noi, este foarte important să sărbătorim acest eveniment. Atunci, când Basarabia a fost prima provincie reunită la România, am fost conectaţi la circuitul european şi internaţional.

Ion NEGREI
Istoric

Ideea unităţii naţionale nu este una ce ţine de modă şi de moment. Este o stare firească a unei naţiuni. Dacă există unitate, naţiunea prosperă şi este fericită, în caz contrat - are aceleaşi probleme ca şi noi. E normal şi e firesc să tindem spre unire, căci fiecare naţiunea vrea să se afle în cadrul naţional. Lucrurile acestea şi le organizează naţiunile cu forţele proprii, deşi câteodată în calea realizării dezideratului lor stau şi interesele altor naţiuni. Trebuie să găsim posibilităţi şi mijloace ca ceea ce este normal pentru naţiune să fie realizabil.

Sergiu NAZARIA
Istoric

Pe majoritatea moldovenilor nu-i interesează unirea fiindcă nu se consideră români, nu doresc un stat comun, ci să fie vecini, prieteni, fraţi, dar ca stat separat. România nu este atractivă. Comparaţia între cele două Germanii, care s-au unit în 1990, nu este valabilă şi pentru noi. România este interesantă pentru unii doar prin faptul că este membră a Uniunii Europene, dar nu e suficient, fiindcă nu e o ţară care să poată deveni locomotivă pentru noi. Unindu-ne cu România, vom fi o provincie degradantă a unui stat relativ înapoiat.

Nicolae PASCARU
Preşedinte
Mişcarea „Voievod"

Noi trăim în două realităţi, România şi Moldova. Cât nu s-ar discuta pe seama faptului că suntem o naţiune şi un popor, totul este o minciună, o iluzie, un produs fabricat de istorie, de nişte mancurţi precum românii. Istoria pentru unii istorici a fost şi rămâne un izvor fals pentru a justifica românismul, care este detestat astăzi în întreaga Europa. Chiar dacă românismul este promovat activ în Republica Moldova, inclusiv prin metode radicale, nu va influenţa populaţia care şi-a păstrat credinţa de moldovean de secole.

Constantin JARDAN
Inginer

Ceea ce s-a făcut cu ani în urmă nu poate fi şters de niciun regim, oricare ar fi el. După 200 de ani de ocupaţie sălbatică, reuşim să supravieţuim şi să respirăm. Mai devreme sau mai târziu pământul nostru va reveni acasă, deoarece aşa a fost dat de Dumnezeu. Nimeni nu se va putea opune unirii. Micul efort pe care îl facem noi, tinerii nefinanţaţi şi neghidaţi politic, este un lucru creştinesc faţă de urmaşii noştri, care în urmă cu 94 de ani şi-au arătat verticalitatea, curajul şi patriotismul, votând la 27 martie unirea cu România.

Diversiune pusă la cale de „unionişti"

Comuniștii, socialiștii, social-democraţii şi „Patrioţii Moldovei" au declarat că evenimentul de ieri „este o provocare murdară a unioniştilor, menită să distrugă statalitatea moldovenească" (PCRM), la care au participat „persoane în stare de ebrietate sau care au folosit produse narcotice" (PSD). Aceste partide cer Parlamentului să interzică astfel de manifestaţii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite