Ziua la catedră, seara în atelierul improvizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valentina Chilaru este dascălul care a învățat că în Moldova statutul de profesor nu-ți oferă siguranţa zilei de mâine. În timpul zilei, Valentina predă legile fizicii, iar seara le pune în aplicare. Confecţionează obiecte din aţă, pe care le vinde în piaţa de artizanat de lângă Sala cu Orgă.

Valentina Chilaru (40 de ani), profesoară de fizică la Colegiul Financiar-Bancar din Capitală, are un hobby care o ajută să supravieţuiască. În prima jumătate a zilei, femeia poate fi găsită la catedră, iar seara, acasă, confecţionează lucrări de artizanat din aţă - mărţişoare, inimioare, fluturaşi, boluri, veioze, obiecte de decor pentru nunţi.

„Acum cinci ani, în ajun de Revelion, nu aveam bani. Asta ca urmare a faptului că salariul de profesor este unul mizer. Nu puteam accepta să întâlnesc Anul Nou fără a le oferi cadouri copiilor", spune Valentina. Hotărârea de a vinde obiecte de artizanat în piaţă a fost una fulger. „Trebuia să trec bariera psihologică de profesor în faţa clasei şi persoană în piaţă, dar vroiam ca micuţii mei să aibă un revelion frumos. Atunci am zis că voi confecţiona obiecte din aţă şi le voi vinde în piaţă", adaugă Valentina.

image

Foto: Obiectele de artizanat confecționate de către Valentina Chilaru sunt din ață

„Fir decor", invenţia profesoarei de fizică nu este tocmai simplă. „Confecţionarea obiectelor din aţă este o procedură foarte migăloasă care are trei secrete. Primul este fantezia, al doilea este suprapunerea aţei pentru că aceasta este trecută prin lipici, iar al treilea - mult suflet", precizează profesoara.

LUCRĂRILE SALE, LA MARE CĂUTARE
Nu a renunţat niciodată la statutul de profesor chiar dacă, după cum afirmă chiar ea, vânzarea produselor pe care le confecţionează îi aduce un venit înzecit faţă de salariul de 2.500 de lei pe care îl câştigă ca dascăl. „Lucrez foarte mult. Realizarea unei căsuţe din aţă poate dura şi trei zile. Înainte de Revelion nu am dormit patru zile la rând pentru că vroiam să confecţionez cât mai multe produse", afirmă Valentina.

Prima lucrare a realizat-o la vârsta de trei ani. Pentru că mama Valentinei era ocupată, aceasta şi-a confecţionat singură masca de Anul Nou din tifon.
După ore, profesoara de fizică ajunge acasă şi îmbracă hainele de meşter artizan. După confecţionarea acestora, le vinde în piaţa de artizanat de lângă Sala cu Orgă. Spune că lucrările sale sunt la mare căutare. „Le vând foarte repede, pentru că nu sunt scumpe. Preţul de plecare este de 30 de lei pentru produsele mici şi între 60-150 de lei pentru cele mai mari", spune Valentina.

image

Foto: La confecționarea acestui obiect, profesoara de fizică a lucrat trei zile

Aţa şi cleiul care o ajută să facă obiectele de artizanat, nu le lasă niciodată. „Am fost plecată în Italia şi nu mi-a plăcut deloc acolo. Am lăsat totul baltă şi am revenit acasă. Şi tot acolo mi-am procurat aţă. Tuturor cunoscuţilor din Italia le-am oferit cadouri confecţionate de mine", povesteşte profesoara de fizică.

Pe viitor, Valentina Chilaru vrea să vândă creaţiile şi peste hotare pentru că nici azi nu a uitat-o pe americanca zâmbăreaţă care i-a spus «beautiful» şi i-a cumpărat toată marfa pe care o vindea. „Oamenii chiar dacă nu cumpără creaţiile mele spun că obiectele pe care le confecţionez sunt frumoase", spune Valentina Chilaru.

Obiectele de artizanat mă ajută să supraviețuisc în această țară.
Valentina Chilaru
Profesoară

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite