Zâmbiţi, vă rog, măcar astăzi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moldovenii zâmbesc, dar mai puţin
Moldovenii zâmbesc, dar mai puţin

Pentru unii o expresie a feţei obişnuită, pentru alţii o stare necunoscută, zâmbetul este marcat azi la nivel internaţional.

Specialiştii constată că moldovenii nu obişnuiesc sî surâdă prea des. Fie că-i apasă grijile cotidiene, fie au probleme cu dantura.

Ana Sergentul de 19 de ani are o profesie care o obligă să zâmbească toată ziua. Ea vinde îngheţată de mai bine de un an şi ştie deja, clientul bine servit va mai reveni. „Cred că zâmbetul este un element foarte important mai ales atunci când lucrezi. Mi se întâmplă foarte des să primesc complimente de la clienţi şi este plăcut", spune Ana. Ea mai afirmă că este împotriva înălbirii dinţilor şi că splălarea regulată pe dinţi este suficient pentru a avea un zâmbet plăcut. „Mă spăl regulat pe dinţi şi merg la dentist de două ori pe an pentru că am zilnic sute de oameni care vin să cumpere îngheţată", mai spune fata, menţionând că mulţi dintre clienţii săi sunt prea încruntaţi şi nu-i răspund gestului său.

De aceeaşi părere este şi Valentina Panţâru care, deşi e la pensie, spune că zâmbetul nu are vârstă, însă spre deosebire de americani care zâmbesc mai tot timpul, moldovenii au prea multe probleme şi griji. „Noi suntem un popor chinuit şi muncit. Mai zâmbesc moldovenii, dar nu aşa des şi, poate, fals ca americanii", explică femeia. Valentina spune că şi acum râde la fel de mult ca-n tinereţe numai că doar nepoţii îi mai provoacă buna dispoziţie. „Mă bucur când îmi văd nepoţii, când îmi spun că au luat 10 la şcoală sau când îi văd fericiţi. Zâmbetul prelungeşte viaţa. La vârsta asta ştiu cât de frumoasă e viaţa şi vreau să trăiesc mai mult aşa că nu ezit să zâmbesc atunci când sunt fericită", mai spune femeia, care promite că astăzi va zâmbi mai mult decât de obicei.

„Moldovenii sunt rigizi"

Mulţi psihologi fac terapie prin râs. „Moldovenii sunt prea rigizi. Recomand pacienţilor un exerciţiu numit zâmbet forţat care îl provoacă pe cel firesc. Dimineaţa timp de trei minute, oamenii trebuie să meargă prin casă ca pe podium şi să aibă un zâmbet larg, să se uite şi în oglindă. Vor observa că zâmbetul firesc va apărea", spune Larisa Mamaligă, psiholog la Centrul Mamei şi Copilului.

Stomatologii spun că majoritatea moldovenilor care nu zâmbesc au probleme cu dantura. „Săptămânal am peste 35 de pacienţi, 50% dintre aceştia au probleme cu dantura, din cauza că nu se spală regulat pe dinţi", explică Viorica Pâslaru, medic dentist la un cabinet din Capitală. „Aproximativ 70% dintre clienţi optează pentru detartraj dentar", mai adaugă doctorul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite