William H. Moser ambasadorul SUA în Republica Moldova: „Corupția împiedică Moldova să se dezvolte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șeful misiunii diplomatice a SUA la Chișinău susține că reforma Justiției și combaterea corupției sunt cheia de boltă pentru ca țara noastră să evolueze. Ambasadorul SUA spune că Moldova este într-o situaţie politică dificilă, iar cei care ne guvernează trebuie să ajungă odată la compromisuri.

„Adevărul": După aproape jumătate de an de când sunteţi ambasador în Moldova, cum vi se pare mediul politic din ţara noastră?
William H. Moser: Unul dintre lucrurile pe care îl spun celor care nu ştiu nimic despre Moldova este că oamenii de aici au motive de a fi mândri, deoarece au o guvernare democratică. Moldova a avut alegeri libere şi corecte şi de aceea are toate premisele pentru o guvernare stabilă şi democratică. Da, ţara este într-o situaţie politică dificilă şi trebuie să facă mai multe reforme pentru a deveni un stat european prosper. SUA vor susţine Moldova pentru că dorim să încurajăm politicienii de aici şi să-i asigurăm pe oamenii simpli că vor avea guvernarea pe care o merită.

Ce-i lipseşte Moldovei sau ce nu au politicienii noştri pentru a asigura stabilitate în ţară?
Să fii politician este o muncă dură. Cred că majoritatea politicienilor lucrează din greu, dar uneori atât cei din Statele Unite, cât şi cei din Republica Moldova trebuie să lase deoparte rivalităţile politice şi să lucreze asupra reformelor care sunt cele mai importante pentru cetăţeni. Dacă politicienii din Moldova vor putea să se ţină de acest obiectiv, cetăţetănii vor simţi îmbunătăţirea semnificativă a situaţiei.

Ce ar trebui să înveţe politicienii noştri de la colegii americani?
De cele mai multe ori, politicienii sunt aceiaşi, indiferent dacă sunt de o parte sau de alta a Atlanticului. O mulţime de lupte politice interne din SUA se aseamănă cu ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. În acelaşi timp, în cei 200 de ani de democraţie politicienii americani au învăţat că atunci când ţara are nevoie de decizii stringente, ei trebuie să se întrunească, să facă compromisuri, şi să găsească o soluţie ce ar aduce beneficii oamenilor.

Care este poziţia Statelor Unite ale Americii faţă de recentul incident din regiunea transnistreană? Unul din jurnaliştii noştri a aflat că pacificatorul rus a utilizat gloanţe interzise de ONU. Ce ar trebui să urmeze, dacă această versiune va fi confirmată?
Statele Unite ale Americii exprimă sincere condoleanţe familiei lui Vadim Pisari şi poporului Moldovei. Este un incident tragic şi aceste situaţii în zona de securitate trebuie să fie evitate. De ceva timp spunem că demilitarizarea zonei este soluţia care va duce la îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două maluri. Aceasta trebuie făcută sub egida OSCE. SUA vor extinde sprijinul acordat OSCE, în scopul îndeplinirii acestei misiuni. În ceea ce priveşte glonţul folosit de pacificator, cred că aceasta ţine de anchetă şi sper că vom vedea în curând rezultatele unei investigaţii amănunţite.

În cadrul recentei vizite în Moldova, Rose Gottemoeller, asistentul Secretarului de stat, a declarat că scutul Deveselu din România va aduce beneficii şi Moldovei. În ce fel?
Motivul instalării scutului antirachetă este simplu: noi şi aliaţii noştri din NATO credem că în afara Europei se dezvoltă o ameninţare nucleară. Cea mai bună modalitate de a ne proteja este să construim aceste baze antirachetă. Ameninţările nucleare sunt periculoase pentru întreaga lume. Credem că orice scut de acest fel protejează nu numai statele-membre NATO, dar şi ţările din vecinătate, şi, de fapt, întreaga Europă.

Care vor fi priorităţile relaţiilor bilaterale dintre Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii în perioada mandatului dumneavoastră?
Există multe reforme importante pe care Moldova trebuie să le realizeze pentru a deveni un stat european, democratic, prosper şi stabil. Prima pe listă este combaterea corupţiei. De când sunt aici am văzut că a fost aprobată strategia de reformare a Justiţiei şi acum în Parlament este în discuţie planul de acţiune pentru transformarea acestui domeniu în cadrul căruia vor fi abordate diferite sectoare şi reformele care sunt necesare. Vom continua să lucrăm asupra acestei chestiuni şi cu alţi parteneri internaţionali, pentru că suntem conştienţi că anume corupţia este cel mai grav impediment ce împiedică Moldova să se dezvolte. La fel, dorim să susţinem dezvoltarea economică a ţării. Deja am conlucrat activ în proiectul de creare a unui sistem care ar facilita plata taxelor. De asemenea, vom ajuta Serviciul Vamal să dezvolte un program electronic care va duce la o transparenţă mai mare în funcţionarea instituţiei. Programul Compact al Corporaţiei Millennium Challenge, de 262 milioane dolari, va aduce reforme substanţiale în sectorul agrar şi infrastructura de irigaţie. Şi desigur doresc să menţionez asistenţa noastră umanitară acordată Moldovei pentru un şir de şcoli pe care le-am renovat, printre care cele din Cimişlia, Sângerei şi Bolohani (Orhei).

Acum un an, vicepreşedintele SUA Joe Biden declara la Chişinău că va cere excluderea Moldovei din amendamentul Jackson-Vanik. Ce s-a întâmplat între timp?
În acest caz putem spune că paharul este pe jumătate plin. Dorim foarte mult ca Republica Moldova să fie exclusă din restricţia Jakson-Vanik. Şi administraţia Obama depune eforturi în acest sens. Vestea buna este că, în sfârşit, simţim că congresmanii sunt interesaţi în adoptarea legislaţiei care ar abroga restricţiile comerciale pentru Moldova ale amendamentului Jackson-Vanik. Senatorul Lugar a elaborat un proiect de lege, dar el nu a fost încă aprobat. Cu toate acestea, există un interes sporit acum în Congres pentru a face acest lucru şi sperăm că va fi dus la bun sfârşit.

Moldova are potenţial turistic, dar deocamdată puţini străini care ne vizitează. Cum putem să le sporim interesul faţă de ţara noastră?
Trebuie să construiţi o infrastructură turistică. Aceasta necesită timp şi planificare. De asemenea, odată ce Moldova va adera la Spaţiul aerian comun cu UE vor apărea şi zboruri mai ieftine. Apoi, sper că antreprenorii din ţară dumneavoastră se vor gândi şi la o modalitate de a reduce preţul de cazare. Un turist nu are nevoie de un hotel de patru stele, ci mai degrabă în unul de trei sau două. Alţi antreprenori se vor gândi la un mod de organizare a excursiilor, în care o zi să poţi vizita mănăstiri, iar în alta să mergi la nordul Moldovei ş.a. Abia atunci, cu o strategie bună de marketing, Moldova ar putea deveni o destinaţie turistică.

Ştim că vă place să călătoriţi cu bicicleta. Care este locul preferat al dumneavoastră?
Mi-au plăcut toate locurile pe unde am mers cu bicicleta. De obicei aleg locuri mai puţin aglomerate. Am mers cu bicicleta prin zone de pădure sau în locuri unde erau doar câteva gospodării agricole prin preajmă. De asemenea, am vizitat Căpriana, care m-a impresionat foarte mult, am fost şi la Orhei.

Atras de republicile din fosta Uniune Sovietică
Şeful misiunii diplomatice a declarat că a citit foarte mult înainte de a fi trimis la Chişinău. Totodată, el ştia multe despre ţara noastră deoarece a fost responsabil mai mulţi ani de ambasada din Moldova. „În perioada 2003-2005 am fost director-adjunct în Departamentul de Stat şi eram responsabil de Ambasada SUA din Chişinău. Îmi amintesc că lucram intensiv cu ambasadorul din Moldova din acea perioadă", povesteşte diplomatul.

Din 1996, timp de trei ani, William H. Moser a fost ofiţer economic şi ataşat pentru Energie la ambasada SUA din Kazahstan, iar din 2001 până în 2003 a îndeplinit funcţia de consilier administrativ la misiunea din Kiev. „În acel moment deja știam multe despre Moldova pentru că se află în vecinătate, dar şi pentru că mă interesa spaţiul post-sovietic", mai spune reprezentantul SUA.
Profil

Funcţia: ambasador al SUA în Republica Moldova,m din 2 august 2011.
Stare civilă: este căsătorit, are trei copii.
Locul nașterii: Carolina de Nord.
Anterior, a deţinut poziţia de asistent adjunct al Secretarului de Stat pentru managementul logistic. De asemenea, a fost director executiv adjunct pentru Afaceri Europene şi Euroasiatice.

Află care sunt prioritățile primului ambasador al Republicii Moldova în Spania

Ambasadorul Ucrainei în Moldova: După 20 de ani, „mergem spre UE simultan"

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite