„Vrem să aflăm cum social media schimbă lumea“ (P)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sistemul e-Guvernare va fi implementat în curând, în Republica Moldova
Sistemul e-Guvernare va fi implementat în curând, în Republica Moldova

Jurnalişti, bloggeri, responsabili cu relaţiile publice și comunicatori guvernamentali participă la un seminar pe tema „Utilizarea reţelelor de socializare (Social Media) în vederea asigurării unui Guvern transparent şi responsabil".

Trainingul, organizat de Centrul pentru Guvernare Electronică, în parteneriat cu Ambasada SUA la Chişinau, este moderat de Jana Hrdinova, specialistă la Centrul Tehnologiilor în Guvern din cadrul Universităţii Albany din New York.

Subiectele abordate în cadrul evenimentului includ comunicarea eficientă cu publicul, angajarea audiențelor, utilizarea reţelelor de socializare în vederea promovării instituțiilor, asigurării unui guvern deschis, transparent şi responsabil.

Jana Hrdinova a vorbit despre tipurile rețelelor de socializare și impactul noilor platforme media. Ea a adus ca exemplu utilizarea social media de către guvernanții americani care s-au convins de utilitatea acestora după ce au văzut că pot comunica instantaneu cu cetăţeni, în special cu cei tineri.

„Dacă vrei să faci cunoscută tinerilor o nouă lege, de exemplu, nu publici comunicate de presă, ci foloseşti reţelele de socializare, cum ar fi Facebook sau Twitter pentru a-i anunţa despre ea. Pe de altă parte, folosind reţelele de socializare, implici cetăţenii în actul de guvernare, îi aduci mai aproape de instituţiile statului, şi, astfel, ei pot contribui la îmbunătăţirea politicilor", a spus Jana Hrdinova.

Hrdinova recomandă comunicatorilor să aibă întotdeauna un plan bine definit atunci când cer părerile cetăţenilor, adică să ştie ce vor face cu ele, cum le vor folosi în actul de guvernare. „Chiar dacă părerile oamenilor despre procese mai greu pot fi schimbate, iar numărul celor negative prevalează, opiniile cetățenilor sunt valoroase pentru guvernanți deoarece întotdeauna îi responsabilizează".

„Rețelele de socializare au devenit un instrument esențial de comunicare în ultima perioadă. Acolo găsim oameni, noutăți, evenimente, date. Jurnaliștii monitorizează procese și investighează pe social media. Comunicatorii își promovează instituțiile, fac sondaje de opinii și cercetări. Toți dorim să cunoaștem care sunt beneficiile și riscurile aflării noastre pe rețele de socializare.

Cum să interacționăm eficient cu publicul și cum să ne comportăm astfel încât să nu violăm etica profesională. Colegii noștri de la Centrul pentru Tehnologii în Guvern a Universității Albany din SUA au o vastă experiență în domeniu. Iată de ce i-am invitat să ne împărtășească din aceasta", a menționat Ilona Spătaru, Coordonatoare Comunicare la Centrul de Guvernare Electronică.

Participanţii la eveniment s-au arătat interesaţi de modul în care pot folosi eficient mijloacele pe care le oferă social media în munca lor.

Elena Căpățină, specialist în comunicare la Ministerul Muncii și Protecției Sociale spune că dorește să cunoască mai multe despre modul în care pot fi angajate audiențe în cadrul social.

„Vrem să aflăm cum social media schimbă lumea," afirmă bloggerul Maxim Pulber. "Pentru noi este important să ştim cât mai multe la acest capitol. Sper să aplicăm cu succes în practică ceea ce am cunoscut la seminar".

„Prezenţa mea aici este ghidată de dorinţa de a afla de ce instituţiile publice şi politicienii nu folosesc la maximum capacitatea social media", susține Arcadie Grosu de la organizaţia neguvernamentală „Media Point.

„Instituţiile publice au nevoie de astfel de traininguri pentru a fi mai aproape de cetăţeni, pentru a oferi informații, astfel încât cetăţenii să afle despre ce fac autoritățile cu un singur clic, fără ca să le bată la uşă."

Nu cred că jurnaliștii se mai pot descurca azi fără prezența pe rețelele de socializare, conchide jurnalista Irina Ropot de la televiziunea publică Moldova 1: „Suntem acolo pentru a ne informa, monitoriza și face schimb de opinii, iată de ce trebuie să știm exact cum să ne comportăm corect pe noile platforme media"

Trainingul „Utilizarea reţelelor de socializare (Social Media) în vederea asigurării unui Guvern transparent şi responsabil" este al treilea eveniment organizat de Centrul de Guvernare Electronică pe tema Social Media și guvernarea deschisă.

Vizita Janei Hrdinova în R. Moldova are loc în cadrul Programului de experţi administrat de Ambasada SUA în Moldova, care are drept scop oferirea asistenţei tehnice în domeniul administrării reţelelor sociale pentru Centrul de Guvernare Electronică.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite