Voronin acuză „persoane din Alianţă“ de „atac raider“ asupra Băncii de Economii şi Moldtelecom

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comunistul Vladimir Voronin acuză membri ai guvernării că ar vrea să falimenteze intreprinderi de stat
Comunistul Vladimir Voronin acuză membri ai guvernării că ar vrea să falimenteze intreprinderi de stat

Faptul că tot mai multe întreprinderi şi instituţii de stat îşi mută conturile de la Banca de Economii este o încercare de a falimenta banca pentru a scoate de vânzare la preţ de nimic, a declarat liderul comuniştilor, Vladimir Voronin.

Potrivit lui, în spatele acestui „atac raider asupra sistemului bancar“ ar sta persoane din coaliţia de guvernare şi oameni din afară care îi dirijează.

„Conştient sau inconstient este atacată Banca de Economii, unde au conturi peste un milion de cetăţeni ai ţării noastre, şi nu cei mai bogaţi. Este un pericol extrem de mare în cazul în care cota statului va fi dimunată de la 56% pana la mai puţin de 50%. Este un fenomen foarte periculos pentru Moldova“, a spus Voronin.

Scheme periculoase
Liderul PCRM a mai spus că acelaşi scenariu este aplicat şi în cazul întreprinderii de stat Moldtelecom. „Până nu demulot era profitabilă, iar acum brusc are mari probleme, se teme de pierderi şi cere să majoreze tarifele“.

Persoane din administraţia Băncii de Economii, citate de Publika TV, au declarat că în ultimele luni cel puţin 14 întreprinderi, inclusiv Aeroportul Internaţional Chişinău şi Poşta Moldovei, şi-au mutat conturile la Victoriabank, unde preşedinte al consiliului de administraţie a fost, pănă nu demult, actualul prim-vicepreşedinte al Parlamentului, Vladimir Plahotniuc, omul cu dublă identitate.

VIDEO Vezi aici şi alte declaratii ale liderului PCRM, Vladimir Voronin

Lui Voronin să-i fie ruşine!

„Domnului Voronin să-i fie ruşine pentru acţiunile de raider care au fost înregistrate timp de 8 ani de zile“, a reacţionat preşedintele interimar al statului, Marian Lupu, liderul PL, rugat de presă să comenteze declaraţiile preşedintelui PCRM. Totodată, prim-vicepreşedintele PLDM, Mihai Godea, a spus că va fi iniţiată o dezbatere la subiectul Banca de Economii într-o şedinţă plenară a Parlamentului.

Moldtelecom reacţionează

În loc să dea replică liderului PCRM, compania Moldtelecom s-a declarat „indignată de campania de denigrare lansată cu bună ştiinţă în presa naţională, ce ţine de monopolizarea relaţiilor financiare ale operatorului de către o singură bancă“. Întreprinderea a emis un comunicat în care afirmă că cei 1,4 milioane de abonaţi persoane fizice au posibilitatea să achite facturile în toate instituţiile bancare, iar agenţii economici - prin intermediul Băncii de Economii, Moldindconbank, Bănii Sociale, Fincombank şi Victoriabank.

„Cea mai mare parte din mijloace băneşti este încasată de Banca de Economii, care deţine cea mai extinsă reţea de reprezentanţe şi filiale în ţară. Colaborarea cu B.C. Victoriabank S.A. a început în anul 1999, prin lansarea proiectului salarial prin intermediul cardurilor bancare. În anul 2007 au fost deschise conturi de decontare la această instituţie“, explică Moldotelecom.

Operatorul naţional de telefonie precizează că singura instituţie bancară cu care s-au redus tranzacţiile în 2010 este Fincombank, „ ţinând cont de rezultatele obţinute de această instituţie pe parcursul ultimilor ani“. Este banca unde deţine pachete importante de acţiuni familia ex-preşedintelui moldovean Vladimir Voronin şi unde feciorul acestuia, Oleg Voronin, este preşedinte al consiliului de administraţie. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite