Vom avea o Agenţie pentru Relaţiile cu Diaspora

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancelaria de Stat a propus înfiinţarea Agenţiei pentru Relaţii cu Diaspora. Angajaţii instituţiei au trimis spre avizare Proiectul de lege pentru completarea articolului 24 din Legea cu privire la Guvern, prin care este propusă înfiinţarea acestei agenţii, precum şi proiectul hotărârii de Guvern prin care este propus Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea ei.

„Chiar dacă numărul cetăţenilor Republicii Moldova plecaţi peste hotarele ţării a scăzut de la 7,172 mii persoane în 2007 la 4,714 mii în 2010, numărul acestora continuă a fi unul cumulativ mare, iar asigurarea respectării drepturilor şi intereselor cetăţenilor săi aflaţi în străinătate rămâne a fi o misiune a statului, pe care Guvernul şi-a propus să o realizeze", se spune în nota de fundamentare la cele două documente.

La elaborarea celor două documente autorii s-au bazat, înainte de toate, pe necesitățile expuse de către reprezentanții diasporei, dar și pe experienţa Sloveniei, unde funcţionează Oficiul pentru Slovenii din Străinătate, şi cea a României, care a creat Departamentul Românilor de Pretutindeni.

Agenţia pentru Relaţiile cu Diaspora din ţara noastră va asigura respectarea drepturilor şi a intereselor comunităţilor de moldoveni de peste hotare, stabilind şi dezvoltând relaţii de colaborare şi parteneriat, pe de o parte, cu autorităţile din statele în care sunt comunităţi de moldoveni, iar pe de altă parte, cu organismele şi instituţiile internaţionale care activează în domeniul protecţiei drepturilor persoanelor ce aparţin minorităţilor naţionale.

Instituţia va contribui, prin acordarea susţinerii şi a concilierii necesare, la facilitarea integrării şi inserţiei atât sociale, cât şi profesionale a moldovenilor aflaţi peste hotare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite