Vladimir Voronin: „În 2009, am umblat ca un «tuzic» pe la toate fracţiunile. I-am propus lui Diacov să fie preşedintele ţării“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vladimir Voronin i-a propus lui Dumitru Diacov să fie preşedintele ţării după alegerile din 29 iulie 2009, atunci când PCRM a luat 48 de mandate, iar PD 13. Declaraţiile au fost făcute de fostul preşedinte comunist într-o conferinţă de presă. Liderul PCRM a dezvăluit mai multe detalii despre situaţia politică din 2009.

Vladimir Voronin afirmă că după scrutinul din 5 aprilie 2009 a încercat să găsească „votul de aur" care îi lipsea Zinaidei Greceanîi, candidatura comuniştilor la funcţia de şef al statului, dar fără sorţi de izbândă.

„Nu ne-a ajuns un singur vot. Am umblat ca un «tuzik» (câine - n.r.) pe la toate fracţiunile. Urecheanu (liderul AMN pe atunci - n.r.) stătea cu burduhanul cela al lui şi avea o pâine albă în faţă. Nu ştiu de unde au furat-o. Rupeau din pâinea ceea de parcă erau din filmul „Devochka i tri tolstika“ (Fata şi trei grăsani - n.r.). Am fost şi la Filat atunci, la toţi. Le-am spus: «Băieţi, nu glumiţi, ţine de interesul naţional»“, şi-a amintit Vladimir Voronin detalii din 2009.

Ex-şeful statului afirmă că după alegerile din 29 iulie 2009 a venit cu o propunere generoasă pentru Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al Partidului Democrat.

„Atunci am luat 48 de mandate. Democraţii au luat 13 mandate. 48 şi cu 13 cât fac? 61. L-am telefonat pe Diacov. «Dima vreau să te văd», i-am spus eu. Trimit maşina după el cu geamuri negre. «Dima, eu te ştiu, eşti mare svoloci (lichea - n.r.)», i-am zis. «Te-ai bătut cu Lucinschi pentru că ai vrut să fii preşedinte. Tu poţi fi acum preşedinte». S-a făcut alb, a început să se bâlbâie şi tremura. Credeam că a doua zi el va stătea în genunchi şi îmi va mulţumi. Dar Dumitru nu a venit. A treia zi iar i-am sunat. «Eu nu pot», a spus el", şi-a mai amintit Voronin.

Liderul PCRM susţine că în câteva luni, Diacov l-a căutat pentru a-i accepta propunerea. „I-am spus: «Dima, nănaşul o dată vede mireasa, la nuntă»", a  mai spus politicianul.

Cât despre actualul proces de negocieri, Vladimir Voronin susţine că se va întâlni în curând cu PL şi PD, aşa cum s-a întâlnit cu Vlad Filat, preşedintele PLDM.

„Ne vine greu să înţelegem cine din acest trio (AIE - n.r.) este mai frumos, inteligent, oligarh. Cine din cei doi Vlazi este mai aproappe de Ghimpu. Conflictele din alianţă amintesc de scandalurile din brutăriile comunale", este de părere deputatul comunist.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite