Vladimir Grosu, Valeriu Griţco, Mihail Buruiană - candidaţii Moldovei la CEDO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel mai bun candidat va ocupa funcţia vacantă de la Înalta Curte de la Strasbourg
Cel mai bun candidat va ocupa funcţia vacantă de la Înalta Curte de la Strasbourg

Viceministrul Justiţiei Vladimir Grosu, avocaţii Valeriu Grițco și Mihail Buruiană sunt candidaţii care vor fi propuşi de Guvernul Republicii Moldova pentru funcţia de judecător la CEDO. Decizia a fost luată astăzi după ce cei opt candidaţi rămaşi în cursă au susţinut proba scrisă şi interviul.

Pretendenţii spun că s-au descurcat bine, deşi au avut emoţii. „Probabil, proba verbală a fost ceva mai complicată. Nu e atât de simplu să te prezinţi în faţa unei comisii de specialişti. În rest a fost un examen obişnuit", susţine Galina Bostan, directorul Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției.

Examenul nu a fost lipsit de incidente. Avocatul Ilie Rotaru a părăsit cursa în semn de protest. „Am plecat pentru că nu cred că acest concurs s-a desfăşurat obiectiv. Nu e normal să existe o probă orală şi să fim apreciaţi cu note de la 1 la 10. Dacă un membru al comisiei mă notează cu nota 2, iar altul cu 10, cine poate spune cine are dreptate?", se întreabă Ilie Rotaru.

CEDO, încununarea carierei de jurist

Şi avocatul Vitalie Nagacevschi s-a indignat. El a solicitat ministrului Justiţiei, Oleg Efrim, dar şi altor angajaţi ai instituţiei, să se abţină de la jurizare. Şi asta pentru că în cursă s-a înscris şi viceministrul Justiţiei Vladimir Grosu. „Scrisul de mână este individual și oferă posibilitatea să identifici autorul fără mari dificultăți, chiar dacă testul este codificat", a declarat Nagacevschi. „M-a deranjat un pic, dar nu cred că are dreptate", a răspuns Vladimir Grosu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite