Miliardarul Vlad Plahotniuc, posibil prim-ministru al Republicii Moldova, a fost inclus în lista electorală a Partidului Democrat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vlad Plahotniuc, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Republica Moldova, a fost inclus pe ultima sută de metri pe lista electorală a Partidului Democrat. Acesta este creditat de către presa de la Chişinău cu mari şanse de a fi numit în funcţia de premier după scrutinul parlamentar din 28 noiembrie.

Contraversatul om de afaceri moldovean, Vlad Plahotniuc, a ocupat locul doi în lista electorală a Partidului Democrat, formaţiune componentă a Alianţei pentru Integrare Europeană, coaliţie din patru partide, aflată la guvernare în Republica Moldova. Decizia a fost luată vineri seara, la o şedinţă a biroului permanent al partidului.

Preşedintele de onoare a formaţiunii, Dumitru Diacov, a declarat pentru "Adevărul" că Vlad Plahotniuc "va fi un deputat activ care şi-a propus susţinerea mediului de afaceri din Republica Moldova". El a negat faptul că Plahotniuc ar putea ocupa în viitor funcţia de premier, aşa cum a scris presa de la Chişinău.

Diacov a ţinut să precizeze că Vlad Plahotniuc are meritele sale la formarea Alianţei pentru Integrare Europeană, el fiind cel care l-a convins pe Marian Lupu, liderul Partidului Democrat, fost preşedinte al Parlamentului de la Chişinău, să creeze o coaliţie de guvernământ cu celelalte partide.

Plahotniuc: "Voi, jurnaliştii, sunteţi impertinenţi"

Contactat de "Adevărul" să comenteze implicarea sa în politica, Vlad Plahotniuc a declarat că va susţine o conferinţă de presă pe acest subiect săptămâna viitoare. Solicitat să spuna dacă pretinde la funcţia de premier, Plahotniuc a spus: "Voi, jurnaliştii, sunteţi impertinenţi".

Analistul politic Igor Boţan susţine că includerea omului de afaceri pe lista electorală a Partidului Democrat a fost previzibilă, deoarece a fost precedată de o campanie de presă în care Vlad Plahotniuc a apărut în calitate de filantrop făcând donaţii generoase prin intermediul fundaţiei de binefacere "Edelweiss".

Supranumit de presa de la Chişinău "omul fantomă", Vlad Plahotniuc, care a preferat întotdeauna să acţioneze din umbră, a apărut pentru prima oară în public acum câteva luni, în cadrul unei conferinţe de presă în cadrul căreia a declarat că nu doreşte să se implice în politică.

Pe parcursul acestei campanii electorale, Vlad Plahotniuc a fost ţinta unui adevărat război mediatic declanşat de către Sergiu Mocanu, şi el actor electoral, lider al Mişcării Antimafie, fost consilier al preşedintelui Vladimir Voronin.

”20 de milioane pentru postul de premier”

Mocanu a declarat că Vlad Plahotniuc, susţinut de reprezentanţi corupţi ai organelor de forţă, ar fi preluat prin acţiuni de tip "rider" afacerile prospere ale unor oameni de afaceri şi ar fi comandat fabricarea unor dosare penale pe numele acestora în timpul guvernării comuniste, perioada în care ar fi fost apropiat familiei preşedintelui Voronin. Acuzaţiile însă au fost negate în mod vehement de Plahotniuc. Totodată, Mocanu susţine "că Plahotniuc ţinteste fotoliul de premier pentru care ar oferi suma de 20 de milioane de euro".

Vlad Plahotniuc este considerat unul dintre cei mai bogaţi cetăţeni moldoveni, având afaceri în domeniul petrolier, financiar-bancar, hotelier, imobiliar şi mass-media. Consilierul acestuia este Cosmin Guşă, fost director de campanie al preşedintelui Traian Băsescu.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite