Vlad Filat se laudă cu creştere economică în 2011, totuşi recunoaşte că este loc pentru mai bine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul Vlad Filat, a susţinut, azi o conferinţă de presă, în cadrul căreia s-a lăudat cu creştere economică, salarii mai mari, ajutoare sociale considerabile. Totuşi, premierul a recunoscut că, din păcate, deocamdată nu se poate vorbi de o îmbunătăţire radicală a nivelului de viaţă în Moldova. „Dar primii paşi în această direcţie au fost deja făcuţi", a spus prim-ministrul.

Premierul a menţionat că, în anul 2011 economia Republicii Moldova a înregistrat o creştere, comparativ, cu 2010, de 6,4%. A continuat tendinţa de creştere în activitatea comercială externă. Exporturile au înregistrat o creştere de 44,1%, iar importurile - 34,7%. „Revigorarea înregistrată în economia naţională s-a resimţit şi la nivelul retribuţiei muncii angajaţilor. Astfel, câştigul mediu salarial în decembrie 2011 a fost de 3.707 lei, majorându-se, comparativ cu decembrie 2010, cu 8,4%.

Premierul a mai menţionat că, în anul 2011, graţie disciplinei financiare şi a eforturilor depuse în vederea asigurării veniturilor bugetare în continuă creştere, s-a reuşit menţinerea deficitului bugetului public naţional la nivelul de 2,4% raportat la PIB, precizând că acelaşi rezultat a fost înregistrat şi în anul 2010.

Premierul s-a referit şi la schimbările care au avut loc în plan social. Potrivit datelor prezentate, de la 1 iunie 2011, au fost majorate, în medie cu 8,5%, salariile de funcţie la peste 107 mii de angajaţi din instituţiile de cultură şi artă, medico-sanitare şi de asistenţă socială, cultură fizică şi sport, din sfera ştiinţei şi inovării, din alte instituţii bugetare, precum şi a personalului cu profesii şi specialităţi complexe din instituţiile de învăţămînt. De la 1 ianuarie 2012, au fost majorate salariile de funcţie la circa 20 mii de militari şi colaboratori ai organelor apărării naţionale, securităţii statului şi ordinii publice. Majorarea a fost, de asemenea, de 8,5%.

Bugetul ajutorului social din 2009 până în 2011 a crescut de la 118,1 milioane lei la 330 milioane lei, iar numărul beneficiarilor - de la 17 mii familii la 72 mii familii, a anunţat premierul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite