Vlad Filat: „Procesele de integrare europeană şi reintegrare a ţării sunt interdependente“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Republicii Moldova
Premierul Republicii Moldova

Potrivit unui comunicat, în cadrul ședinței, premierul a declarat că Moldova a reuşit să demonstreze partenerilor că are o viziune clară în ceea ce priveşte procesul de reglementare a conflictului transnistrean şi promovare a măsurilor de consolidare a încrederii în vederea apropierii celor două maluri.

Vlad Filat a subliniat că „procesele de integrare europeană şi reintegrare a ţării sunt interdependente, iar beneficiarul direct al acestor procese importante pentru Republica Moldova trebuie să fie în primul rând cetăţenii de pe ambele maluri ale râului Nistru".

În cadrul ședinței, Eugen Carpov, vicepreşedintele Comisiei a prezentat un raport cu privire la situaţia actuală şi perspectivele negocierilor pentru reglementarea conflictului transnistrean. Potrivit lui, în cadrul celor patru runde oficiale în formatul 5+2 din acest an, au fost înregistrate mai multe progrese, printre cele mai importante fiind stabilirea principiilor şi procedurilor de negocieri, definitivarea agendei generale a procesului de negocieri şi demararea discuţiilor pe subiecte concrete de interes comun.

Următoarea rundă de negocieri în formatul 5+2 va avea loc la sfârşitul lunii noiembrie 2012, la Dublin, Irlanda, aceasta urmând a fi ultima şedinţă sub preşedinţia irlandeză a OSCE. Funcţia respectivă va fi preluată la 1 ianuarie 2013 de către Ucraina.

În comunicat se mai menționează că viceprim-ministrul pentru reintegrare a scos în evidenţă şi acţiunile întreprinse în cadrul dialogului direct între Chişinău şi Tiraspol pentru promovarea măsurilor de încredere între populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului.

Totodată, în cadrul şedinţei Comisiei guvernamentale pentru reintegrarea ţării au fost discutate mai multe detalii legate de domeniul transportului auto şi feroviar, circulaţia mijloacelor de transport din regiunea transnistreană, repunerea în funcţiune a podului de peste râul Nistru din apropierea satului Gura-Bîcului, eliberarea autorizaţiilor pentru transportatorii de mărfuri şi pasageri și crearea condiţiilor adecvate de studii pentru şcolile moldoveneşti cu predare în grafie latină din stânga Nistrului.

Vlad Filat şi Evgheni Şevciuk se întâlnesc la Chişinău. Află ce vor discuta!

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite