Vitalie Ciobanu, preşedintele Asociaţiei Dacia de la Roma: „Sărbătorim pe 27, dar nu văd motive de bucurie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii diasporei vor participa la evenimentele organizate la Chișinău cu ocazia celor 20 de ani de independență a Moldovei. Printe cei reveniţi acasă este şi Vitalie Ciobanu, plecat în Italia acum 13 ani, care conduce în prezent o asociaţie de moldoveni la Roma.

Adevărul: Cât de mult îşi doresc moldovenii care muncesc peste hotare să revină acasă?

Vitalie Ciobanu: E o întrebare care ne doare pe mulţi. Niciodată nu poţi spune cu încredere că vei rămâne definitiv în Italia sau în altă ţară. Dacă se întâmplă să rămâi fără lucru, ajungi pe drumuri. Mulţi, când le este bine, spun că nu se vor întoarce niciodată. Nu gândesc la fel când o duc prost. În Moldova, aproape fiecare are o casă proprie. În Italia, în schimb, puţini moldoveni îşi permit să-şi cumpere una, dar şi atunci doar cu un împrumut bancar, de care sunt legaţi ani buni. Mulţi prieteni de-ai mei care şi-au cumpărat case au întâmpinat probleme. La un moment dat, n-au mai făcut faţă şi au fost nevoiţi să ia alte credite.

- Cei care trăiesc în Moldova visează să plece peste hotare ca să scape de sărăcie. E uşor să faci avere în Italia?

- Este aproape imposibil, dacă trăieşti acolo cu toată familia. Reuşesc să economisească doar cei care au emigrat singuri. Închiriază o locuinţă împreună cu mai multe persoane, limitându-se la strictul necesar. Cunosc moldoveni care au trăit singuri în Italia şi zece ani şi plecau acasă o dată la doi ani.

- Ce aşteptări au emigranţii de la conducerea Moldovei?

- În primul rând, dorim ca politicienii să conştientizeze faptul că, odată ce au obţinut votul alegătorilor, sunt obligaţi să realizeze ceva pentru ei. Ceea ce face însă acum conducerea ţării nu este nici pe departe o prioritate naţională. Cel mai tragic este că e infectă însăşi societatea. Sărbătorim independenţa de 20 de ani, dar nu văd niciun motiv de bucurie. Vom ieşi la paradă, vom striga „Libertate!", dar despre ce libertate poate fi vorba într-o ţară unde se duce o luptă aprigă pentru monopol politic, unde discursurile despre integrare europeană se ţin numai în campanii electorale. S-a ajuns la situaţia că noi, cei din Italia, trimitem produse alimentare rudelor din Moldova. E o tâmpenie, mai ales că suntem o ţară agrară.

- Câţi moldoveni se află legal în Italia?

- Sunt peste 110.000, dar nimeni nu poate să spună cifra exactă. Mulţi au cetăţenie română. Alţi peste 100.000 s-ar afla ilegal.

- Credeţi că e necesar să fie constituit un consiliu al diasporei, despre care s-a discutat la conferinţa internaţională organizată zilele acestea la Chişinău pentru reprezentanţii diasporei?

- Formarea unui consiliu este un ecou a ceea ce s-a vorbit anul trecut, la Congresul IV al disporei. Atunci premierul Vlad Filat a propus să fie creat un Departament pentru migraţie. Sincer să fiu, nu cred că acest consiliu va fi viabil. Ideea ar prinde dacă reprezentanţii diasporei ar fi uniţi. Până acum însă, ne-a fost foarte greu să organizăm ceva împreună. Le-am propus colegilor să donăm cei 300 de euro oferiţi pentru deplasare de Guvernul Moldovei pentru realizarea unui bust al filologului Eugen Coşeriu, care să fie instalat pe Aleea Clasicilor. Nu ştiu dacă se va accepta.

- Cu ce se ocupă asociaţia pe care o conduceţi?

- Organizăm evenimente culturale. Ultimul a avut loc în iulie la Roma. Este vorba de festivalul românilor de pretutindeni „Callatis". Mai facem simpozioane ştiinţifice, lansări de carte. În cadrul asociaţiei avem un grup etnofolcloric constituit din moldoveni, activează o şcoală unde elevii vin după lecţii şi îşi pregătesc temele, fiind asistaţi de pedagogi italieni pensionari. Pe an, avem cel puţin zece acţiuni culturale. Totul se face din entuziasm, din banii membrilor organizaţiei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite