Virgil Mărgineanu: „Filmul documentar este o realitate“. Vezi cu ce producții vine anul acesta „Cronograf“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 50 de pelicule vor fi proiectate în cadrul festivalului „Cronograf", care începe azi la „Odeon".

Adevărul: De ce ne amintim că avem documentare doar o dată pe an?
Virgil Mărgineanu: Asta se întâmplă deoarece pentru publicul larg documentarul este un pic mai complicat. Dar, după cum e și zicala, „pofta vine mâncând". Cei care văd o dată o astfel de peliculă descoperă că aceasta ascunde multe lucruri interesante. Dacă pe parcursul anului putem vedea documentare doar la canale specializate, noi aducem mai mult filme bazate pe tematica socială: relații interumane, drepturi, talente. Filmul documentar este o realitate. Dacă într-o ficțiune actorii joacă așa cum vrem noi, într-un documentar doar fapte concrete ies la ecran. Orice om sau obiect poate deveni protagonist. Un meșteșugar, un actor, un bătrân sau un profesor care are o viață în spate, oricine poate fi eroul unei povești.

Cine mai face documentare la noi și cât e de greu să activezi în industria cinematografică?
Există oameni entuziaști. Din păcate, astăzi în Moldova putem face mai mult filme documentare decât artistice. E vorba de cheltuieli. Poți face un documentar și cu un buget mai mic, de aproximativ 3-5 mii de euro. Nu poți însă să realizezi un film de ficțiune fără investiții mari, care nu se găsesc la noi. Nici nu mai vorbesc de bugetul statului sau de Ministerul Culturii, la care toată lumea stă cu mâna întinsă.
Dacă vrem să investim în cinematografie, trebuie să tindem să atragem fonduri. Există azi o modalitate de a turna filme în coproducție, cum a fost cu „Nuntă în Basarabia". În acest fel putem reuși. Piața Moldovei e prea mică pentru a recupera investițiile doar din vânzarea biletelor.

Festivalul „Cronograf" a ajuns la a zecea ediție. Ce s-a schimbat în acești ani?
Cu fiecare ediție, fără să-ți dai seama, vrei să faci festivalul mai pompos. Mi-aș dori ca acest eveniment cultural să fie mai prestigios, filmele să ruleze în mai multe cinematografe concomitent. Deocamdată, ne bucurăm cu ce am obținut. De obicei, vin aceiași spectatori, deja îi recunosc. Am avut și vizitatori care și-au luat concedii în timpul festivalului ca să poată vedea toate filmele, iar asta ne face să ne simțim apreciați. La primele ediții a fost mai greu, eram vreo zece oameni care se ocupau de toate. Cu fiecare an, valoarea „Cronografului" a sporit, dar au crescut și cheltuielile. Am reușit să ducem faima țării noastre în lume. Într-un deceniu, am avut filme din peste 50 de țări. Cu alte cuvinte, un sfert de glob a aflat de noi sau cel puțin câte un regizor din aceste state a auzit de „Cronograf".

Ce pregătiți pentru această ediție?
Spre fericirea publicului, dar și nefericirea juriului, avem foarte multe proiecții, de dimineață până seara. Dar asta înseamnă un festival plin, la fel cum se organizează și în afară. Inițial, au fost înregistrate peste 200 de lucrări, iar ceea ce veți vedea sunt în jur de 50 dintre cele mai bune. Eu le-am văzut cam 80%. La secțiunea producții TV locale avem 12 filme din toate colțurile Moldovei. De exemplu, cei de la Briceni au realizat un documentar despre o zonă turistică de acolo, concurenții de la Soroca au scos în prim-plan o personalitate.

Ce premii vor fi oferite?
În acest an, premiul mare este de 1.500 de euro la secțiunea principală și de 1.000 de euro la cadRO. Încercăm să susținem acești tineri, pentru că merită din plin. Mai avem și câte un premiu mai mic la fiecare secțiune, plus simpatia publicului.

Care sunt tendințele de azi în realizarea documentarelor?
Am observat deja de mai mulți ani că regizorii dintr-o țara preferă să meargă să filmeze în altă țară. Așa sunt mai curioși și văd lucrurile altfel. Pentru noi, bunăoară, nu e nimic neobișnuit obiceiul de a merge de Paștele Blajinilor la cimitir, să întindem câteva feluri de bucate pe morminte și să chefuim. Or, un regizor străin ar face din asta un subiect trăsnet. Vedem această tendință și la mai multe dintre peliculele câștigătoare din ultimii ani.

Programul festivalului, pe scurt

În cele cinci zile de „Cronograf", la cinematograful „Odeon" vor rula peste 50 de filme. Azi puteți urmări documentarele „Într-o zi vom fi fericiți", „Dreptate pentru Serghei", „Școala noastră" sau „Adevărata rețea socială". Mâine, la secțiunea cadRO vor rula producțiile românești „Fericiri", „7 etnii la Marea Neagră" sau documentarul filmat la Butuceni, „Ionică și Dacia lui". Pe 14 mai vor fi proiectate trei pelicule tematice: „Femeia, între curaj și rezistență", iar în ultima zi spectatorii vor putea privi toate filmele învingătoare în cei zece ani de festival.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite