Violenţa în familie. Tot mai multe femei din Moldova cer asistenţă psihologică sau juridică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reprezentanţii „La Strada au prezentat un raport de activitate a serviciului telefonul de încredere pentru femei
Reprezentanţii „La Strada au prezentat un raport de activitate a serviciului telefonul de încredere pentru femei

Reprezentanţii „La Strada" au prezentat un raport de activitate a serviciului telefonul de încredere pentru femei. Potrivit lor, anul trecut au fost înregistrate 3.000 de cazuri de violenţă în familie, cu 17% mai multe decât în 2010.

Specialiştii au fost contactaţi de victime, agresori, membri ai comunităţii, dar şi grupuri profesionale. 90% dintre victime rămân a fi de gen feminin, iar 9% de gen masculin. Raportul este explicat de către specialişti prin dorinţa bărbaţilor de a supune şi controla femeile. Experţii au făcut şi un profil al victimei: „provin din familii violente, fie că au fost martori în copilarie sau victime, au un nivel de încredere în sine scăzut, trăiesc cu un nivel de anxietate foarte pronunţat şi sunt pasive. De multe ori aceptă statutul de victime şi trăiesc cu agresorul", explică Daniela Misail-Nichitin, vicepreşedintele Centrului Internaţional „La Strada“.

Dintre persoanele care au apelat la numărul de încredere, majoritatea femeilor au vârste cuprinse între 36 şi 60 de ani, susţin experţii. „Cel mai des cazurile de violenţă au loc între soţ şi soţie (60%), între cuplurile divorţate (19%) sau cele care locuiesc în concubinaj (11%). Cele mai multe dintre femeile care ne-au apelat au studii medii, dar şi de specialitate şi primesc un salariu mediu", explică Daniela Misail-Nichitin.

"Poliţiştii au nevoie de cursuri de instruire"
Majoritatea femeilor victime ale violenţei în familie au solicitat consiliere prihologică (33%), dar şi consultanţă juridică (32%). De asemenea, multe dintre persoanele care apelează la „Telefonul de încredere" spun că sunt nemulţumite de intervenţia poliţiei. Organele de poliţie sunt foarte prost pregătiţi să facă faţă cazurilor de violenţă în familie, susţine avocata Doina-Ioana Straisteanu. „Sunt poliţişti care merg la cazurile anunţate şi dau amenzi ambelor persoane fără a determina cine este agresorul. Unii colaboratori ai poliţiei nici nu se deplasează la faţa locului. Multe femei au reclamat şi faptul că sunt situaţii în care apelează la 902, iar de acolo sunt trimise la alţi funcţionari sau să anunţe când vor fi bătute", declară avocata.

Specialiştii au şi recomandări. „Noi avem suficiente prevederi în legislaţie, dar nu avem suficientă înţelegere a acestei legislaţii de către procurori, colaboratori de poliţie şi instanţa de judecată. Este nevoie de cursuri de instruire care să le explice atât fenomenul violenţei în familie, cât şi specificul aspectelor psihologice ale victimelor. Este necesară şi semnarea şi ratificarea Convenţiei de la Istanbul", mai spune Doina-Ioana Straisteanu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite