Verdictul experţilor din SUA: poliţistul Ion Perju a lovit în Valeriu Boboc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, înarmaţi, oamenii legii au descins în centrul Capitalei
În noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, înarmaţi, oamenii legii au descins în centrul Capitalei

O expertiză efectuată la Washington demonstrează că Ion Perju apare în imaginile surprinse de camerele de supraveghere de pe clădirea Guvernului în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, aplicându-i lui Valeriu Boboc lovitura care, potrivit procurorilor, i-ar fi fost fatală.

7 spre 8 aprilie 2009. În centrul Capitalei, tânărul Valeriu Boboc, ghemuit la pământ, este lovit cu cruzime, rând pe rând, de oameni ai legii. O ultimă lovitură şi băiatul e lăsat fără suflare. E mort. Acesta e filmul evenimentelor pe care, de doi ani, la Judecătoria Buiucani, părţile în dosar încearcă să-l examineze.

În timp ce tatăl lui Valeriu Boboc cere neputincios tragerea la răspundere a criminalilor care i-au omorât fiul, Ion Perju, singurul poliţist învinuit că i-ar fi aplicat lovitura fatală tânărului, insistă că nu el este cel din imaginile filmate de pe clădirea Guvernului.

RUGĂMINTEA PROCURORILOR

Recent, procurorii au venit în instanţă cu o nouă probă: o expertiză tehnică a secvenţelor video efectuată de Departamentul Investigaţii Computerizate şi Examinarea Probelor din SUA. Oamenii legii au solicitat ajutorul colegilor de peste ocean încă în aprilie 2010, punându-le la dispoziţie câteva DVD-uri cu imagini ale Serviciului Protecţie şi Pază de Stat, surprinse de camerele de supraveghere instalate pe clădirea Executivului.

„Mijloacele tehnice de care dispun experţii din Moldova nu corespund cerinţelor înaintate de organul de urmărire penală", explica respectuos într-o cerere de acordare a asistenţei juridice Andrei Pântea, adjunctul procurorului general. Rezultatele venite de la Washington, care au fost gata în doar câteva săptămâni, dau peste cap versiunea poliţistului Perju, cercetat ca fiind bărbatul care apare în imagini îmbrăcat într-un trening albastru şi care trage cu piciorul înValeriu Boboc. Experţii americani susţin că Ion Perju apare în şase secvenţe video - alergând spre victimă şi apoi lovind-o violent.
„Această analiză a fost făcută cu mai multe încălcări pe care le vom face publice în şedinţa de judecată. Actul nu a fost întocmit conform prevederilor procesuale din Republica Moldova. Orice jurist înţelege că asistenţa juridică internaţională poate fi acordată doar în baza unui tratat internaţional", a comentat Anatol Ceachir, avocatul poliţistului Ion Perju.


„Sunt nişte aberaţii. Este dreptul SUA să ne ajute. Expertiza a fost efectuată în strictă conformitate cu Codul de Procedură Penală. Rezultatele confirmă ceea ce încercăm să demonstrăm de mai mult timp", a replicat Corneliu Bratunov, procuror-şef al Secţiei Exercitare a Urmăririi Penale în Cazuri Excepţionale.

CHIŞINĂU: Oficialii au picat din nou „testul 7 aprile"

Valeriu Boboc, un adevăr îngropat de doi ani

AU FOST PREZENŢI ŞI ALŢII

Între timp, apropiaţii lui Valeriu Boboc spun că singurul „adevăr" pe care îl cunosc este că fiul lor este îngropat de trei ani, timp în care nu a fost tras la răspundere nimeni.
„Această expertiză vine să confirme că imaginile de pe clădirea Guvernului nu sunt trucate. Ele arată clipă cu clipă ultima jumătate de oră din viaţa lui Valeriu Boboc. Pentru a exclude orice dubiu cu privire la drepturile părţilor, ar fi necesară o expertiză suplimentară, efectuată tot în SUA. Păcat că procurorii nu au fost la fel de consecvenţi în identificarea tuturor celor care se fac vinovaţi de uciderea tânărului", este de părere apărătorul familiei Boboc, Valeriu Pleşca.

Fostul polițist Ion Perju (dreapta) neagă în instanță că ar fi cel surprins în imaginile video aplicându-i lovitura fatală lui Valeriu Boboc. Foto de Eduard Bâzgu

Fostul polițist Ion Perju (dreapta) neagă în instanță că ar fi cel surprins în imaginile video aplicându-i lovitura fatală lui Valeriu Boboc. Foto de Eduard Bâzgu

Am încercat să aflăm de ce totuşi expertiza efectuată în SUA a ajuns să fie discutată abia peste doi ani ca probă în dosarul Boboc. „Este dreptul nostru să o prezentăm când considerăm oportun acest lucru. Iniţial, am prezentat această probă în cadrul altui dosar. Experţii din SUA au mai confirmat că în acea noapte, în centrul Capitalei, au fost prezenţi şi alţi poliţişti din mai multe subdiviziuni ale MAI. Deocamdată, nu le putem divulga numele", a spus procurorul Vladimir Moşneaga, fără a detalia.

Dosarul viceministrului Zubic, este tărăgănat

Lucrurile n-au evoluat nici în cazul ex-viceministrului de Interne Valentin Zubic, recunoscut în calitate de bănuit în „dosarul 7 aprilie", pentru neglijenţă în serviciu cu urmări grave, încă în septembrie 2010. Ca și acum un an, procurorii au un singur răspuns: „Se lucrează și se fac acţiuni de urmărire penală".
Pe de altă parte, ei spun că magistraţii ar putea să-l scoată basma curată pe Zubic, așa cum s-a întâmplat în cazul fostului ministru de Interne Gheorghe Papuc și a ex-comisarului Vladimir Botnari. „Sentinţa pronunţată în cazul lui Papuc și Botnari ar putea fi o piedică pentru noi, fiind vorba, în mare parte, despre aceleași probe. Dar continuăm să lucrăm", a comentat Corneliu Bratunov, procuror-şef al Secţiei Exercitare a Urmăririi Penale în Cazuri Excepţionale. Curtea de Apel nu a fost fixată încă data primei ședinţe de judecată în cazul celor doi generali.

"Rezultatele expertizei confirmă ceea ce încercăm să demonstrăm de mai mult timp“.
Corneliu Bratunov, Procuror

"Această analiză a fost făcută cu mai multe încălcări pe care le vom face publice în şedința de judecată“.
Anatol Ceachir, Avocatul lui Ion Perju

Doi poliţişti au fost condamnaţi la Chişinău pentru torturarea victimelor la 7 aprilie 2009

Mărturiile unui protestatar de la 7 aprilie: „Da, am aruncat cu pietre în Preşedinţie. De ciudă!

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite