VIDEO Mesajul emoţionant al şefei Misiunii OSCE: „Suntem încântaţi să putem spune că în Moldova suntem acasă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadoarea Jennifer Brush, şefa Misiunii OSCE în Moldova, a adresat un mesaj emoţionant moldovenilor cu ocazia Zilei Independenţei a Republicii Moldova, marcată astăzi.

„Este pentru prima dată când sărbătoresc independenţa Moldovei aici în Chişinău cu voi, fiul meu Max şi cea mai nouă membră a familiei noastre, micuţa Raquel din Moldova. Suntem încântaţi să numim Chişinăul casa noastră, şi acum mă puteţi găsi duminicile dimineaţa făcând cumpărături în piaţa centrală. Ca oricare altă mamă, caut cele mai proaspete produse ca să pregătesc bucate delicioase pentru familia mea. Vă mulţumesc pentru ospitalitate caldă şi timpul şi mai cald din această vară - suntem cu adevărat încântaţi să putem zice că în Moldova suntem acasă.

Aşa cum e cazul cu majoritatea transformărilor de la societăţi comuniste la cele democratice, beneficiile nu sunt evidente imediat. Voi spune doar că această transformare este dificilă şi uneori dureroasă, dar rezultatele vor merita eforturile. Transformarea de la o societate comunistă la una democratică evocă frecvent retorica populistă, naţionalistă şi extremistă, care poate fi mai tentantă de urmat, în loc de a munci din greu pentru a trece la o societate democratică şi prosperă. Încurajez toţi moldovenii să facă ceea ce ar duce într-adevăr la un viitor bun şi mai democratic pentru voi şi copii voştri.

Moldova este o ţară independentă, şi ca membră a organizaţiei pe care o reprezint, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Moldova este parte a unui sistem de securitate care se extinde de la Vancouver, Canada, la Vladivostok, Rusia. Dacă e să te uiţi pe hartă, Moldova pare să ocupe un loc mic, dar este un loc important, şi oamenii atrag atenţia la ce spune şi ce face Moldova pe arena mondială. Sunt impresionată de talentul oamenilor pe care i-am cunoscut aici: de la diplomaţi, artişti, interpreţi, la constructori, poeţi, filosofi, şi cel mai important, sportivii olimpici. Dacă vă uitaţi la realizările Cristinei Iovu la această Olimpiadă, veţi vedea că femeile din Moldova sunt o forţă extraordinară. Cu asemenea femei, Moldova este gata să ocupe locul său pe arena mondială şi să realizeze orice îşi propune.

Aş spune că Moldova este o ţară care se află la intersecţia civilizaţiilor. Oamenii şi ţinuturile de aici au văzut apariţia şi prăbuşirea civilizaţiilor, şi acele civilizaţii şi-au pus amprenta asupra moldovenilor. Sunteţi diverşi. Mulţi oameni diferiţi trăiesc aici, multe limbi diferite se vorbesc aici - de la română la rusă, ucraineană, găgăuză şi bulgară. Această diversitatea este puterea voastră, o putere care trebuie îmbrăţişată, iar lumea să vadă că moldovenii sunt toleranţi, se respectă reciproc şi sunt o societate multiculturală.

Conflictul transnistrean a adus daune Moldovei pentru prea mult timp şi evident nu aduce beneficii nimănui. Primul pas întru rezolvarea acestui conflict ar trebui să fie o viziune pentru viitor - o viziune despre cum o Moldovă reintegrată ar fi un loc de trai mai prosper, mai democratic şi mai stabil pentru voi şi copiii voştri. Văd viitorul Moldovei fiind un pod de comerţ şi prosperitate între Est şi Vest, şi sper să împărtăşiţi această viziune de-a mea.

E sărbătoarea voastră, este independenţa voastră, şi vreau într-adevăr să vă mulţumesc că m-aţi primit în ţara şi în casele voastre. Fiul meu şi cu mine suntem fericiţi să fim aici şi puţin neliniştiţi la începutul unei noi vieţi aici. Vreau să vă doresc tot ce e mai bun cu ocazia sărbătorii voastre şi fie ca Dumnezeu să vă binecuvânteze".

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite