Unde încingem grătarele la sfârşit de săptămână?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A doua zi de Paşte chişinăuienii au luat cu asalt zonele de agrement. Foto: Tudor Iovu
A doua zi de Paşte chişinăuienii au luat cu asalt zonele de agrement. Foto: Tudor Iovu

Autorităţile municipale susţin că anul acesta vor fi mult mai dure cu persoanele care vor aprinde focul în locuri neautorizate.

Meteorologii prognozează pentru sfârşitul săptămânii vreme frumoasă, fără precipitaţii, cu temperaturi maxime de 23 de grade Celsius. Evident, mulţi dintre dumneavoastră deja vă faceţi planuri să ieşiţi la iarbă verde.

Pretorii din cele patru sectoare au amenajat locuri speciale în cele mai mari parcuri unde puteţi aprinde focul fără să vă fie teamă că veţi fi amendaţi.

POLIŢIŞTII, CU OCHII PE PETRECĂREŢI

Deşi nu a fost adoptată o lege a picnicului în care să fie indicat exact în ce locuri puteţi să vă aşezaţi grătarele, poliţiştii care patrulează în zonele verzi au dreptul să vă amendeze şi să vă oblige să stingeţi focul. Silviu Muşuc, şeful Poliţiei municipale, a precizat că amenda în astfel de cazuri constituie 600-800 de lei. „În parcuri vor patrula câte 5-6 poliţişti, în funcţie de necesităţi, unii dintre ei călare pe cai. Deşi nu intenţionăm să stricăm dispoziţia oamenilor, îi vom amenda pe cei care vor aprinde focul direct pe pământ şi vor lăsa murdărie în urma lor", avertizează Silviu Muşuc.
Eliferie Haruţa, şef la Spaţii Verzi, susţine că chişinăuienii au dreptul să încingă grătarele în locurile special amenajate din Parcul Râşcani, La izvor şi Valea Trandafirilor. „Aici am instalat măsuţe şi grătare din metal. Din păcate, grătarele au fost furate chiar din prima zi. Aşa că oamenii trebuie să vină pregătiţi de acasă", spune Eliferie Haruţa.

De săptămâna viitoare, angajaţii de la Spaţii Verzi încep să pregătească plajele pentru sezonul estival. „Avem mult de lucru. Trebuie să reparăm băncile, cabinele de duş, să afânăm nisipul. Până pe 25 mai totul trebuie să fie gata", menţionează Eliferie Haruţa, îngrijorat că are un număr insuficient de angajaţi pentru a executa un volum de lucru foarte mare. „Doar Parcul La izvor are 300 de hectare", se vaicără şeful de la Spaţii Verzi.

Lucrările vor începe înainte ca oamenii să facă plajă. Muncitorii vor trebui să afâneze zilnic nisipul la o adâncime de 70 de centimetri. Pentru anul acesta, Consiliul Municipal Chişinău nu a alocat bani pentru a schimba nisipul de pe malurile vreunui lac din Chişinău. Ultima dată, au fost cumpărate 1.200 de tone de nisip proaspăt acum trei ani, pentru lacul La izvor.

CRIZĂ DE MUNCITORI

Spaţiile verzi din Capitală sunt îngrijite de circa 300 de muncitori, deşi ar avea nevoie de 1.850. „Fiecare angajat îndeplineşte câte 1,5 norme, pentru un salariu de cel mult 2.200 de lei", spune Eliferie Haruţa, şef la Spaţii Verzi. Potrivit lui, întreprinderea este finanţată la nivel de 25%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite