Un grup de complotişti pregăteau pentru astăzi o rebeliune armată în Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lovitura de stat militară urma să înceapă la Ekaterinburg, pe 2 august, de ziua trupelor aeropurtate din Federaţia Rusă.

Grupul de complotişti a fost deconspirat la 20 iulie 2011 de agenţii federali din Rusia. Potrvit Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, liderul complotiştilor era Vladimir Kvacikov, fost colonel GRU, iar din grupul său denumit „Garda Populară" făceau parte doi profesori, oameni de afaceri, dintre care unul suferă de schizofrenie, şi un fost angajat al poliţiei, anunţă agenţia Novii Reghion.
Conform rapoartelor oficiale ale FSB, în urma percheziţiilor la domiciliul suspecţilor s-au găsit muniţii, exploziv şi arme, literatură cu caracter extremist etc.

Conform unui plan, rebeliunea militară urma să înceapă la Ekaterinburg, iar la prima fază a insurgenţei urmau să se implice şi grupuri mobile de foşti şi actuali militari, care ar fi trebuit să omoare mai multe personalităţi publice şi de stat din regiune, inclusiv şefii poliţiei şi serviciului de securitate din Ekaterinburg.
După aceasta ar fi urmat extinderea revoltei în întreaga Rusie şi instaurarea unei dictaturi militare.

Amintim că fostul colonel GRU, Vladimir Kvacikov, lider al organizaţiei naţionaliste „Garda Populară", în vârstă de 62 de ani, a fost pus sub arest încă în luna februarie 2011, prin decizia unei instanţe de judecată din Moscova. Acesta a fost învinuit de „atragerea, recrutarea şi implicarea persoanelor în activităţi teroriste" şi „tentativă de organizare a unei rebeliuni armate".
Potrivit versiunii FSB, Kvacikov ar fi condus grupuri de foşti militari, care planificau preluarea controlului asupra unor depozite de armament în mai multe unităţi militare, după care ar intenţiona să organizeze un marş asupra Moscovei.
„Revoluţia rusească este inevitabilă", a declarat Kvacikov când instanţa de judecată şi-a anunţat sentinţa. El consideră că arestul său ar fi fost făcut la comanda omului de afaceri Anatolii Ciubais.

În anul 2008, Kvacikov a fost cercetat penal, fiind suspectat de atentarea la viaţa lui Anatolii Ciubais, directorul concernului Nanotehnologia, însă justiţia rusă nu i-a găsit nicio vină.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite