Un alt dublu omor a zguduit Moldova: două copile au fost ucise de copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La o zi de la înmormântarea celor doi îndrăgostiţi de la Durleşti, împuşcaţi de un psihopat, o altă crimă oribilă zguduie Republica Moldova. Două adolescente-surori din raionul Cahul au fost omorâte cu cruzime de alţi trei minori şi un tânăr de 19 ani din satul Zârneşti.

La 29 martie, Lenuţa (14 ani) şi Adriana Mocanu (16 ani), s-au pornit pe jos de la Cahul spre satul de baştină al bunicilor, Chircani.

Drumul le-a fost curmat însă la intrarea în satul Zârneşti, unde surorile au dat peste doi băieţi, de 14 şi 19 ani, şi alte două fete, ambele în vârstă de 16 ani, care au încercat să le abordeze.

„Cei patru suspecţi veneau de la discotecă, în stare de ebrietate. Conflictul a apărut în momentul în care surorile Mocanu au refuzat să răspundă la întrebări.

Infractorii le-au obligat să meargă cu ei la o stână din apropiere", a declarat pentru „Adevărul" procurorul Mihai Cara, care se ocupă de caz. La stână copilele au fost înjosite şi bătute cu cruzime.

„Tinerii au aruncat cu pietre în cele două surori, apoi le-au chinuit cu un furtun. Şi-au bătut joc de ele, «distrându-se» astfel.

După ce le-au torturat o zi, lovindu-le şi cu hârleţul în cap, infractorii le-au îngropat. Una era moartă, iar alta, potrivit suspecţilor, încă mai mişca", a mai declarat procurorul, menţionând că aşteaptă acum expertiza medico-legală.


Oamenii legii au aflat întâmplător despre dublul omor. La câteva zile de la crimă, băieţii au pătruns într-o gospodărie de unde au furat găini şi un laptop. Poliţiştii au dat repede de urmele hoţilor.

„Surpriză" însă. În timp ce făcea mărturii despre furt, tânărul de 19 ani a vorbit şi despre crima oribilă comisă la stână.


„Probabil a făcut-o din frică. Bănuim că tânărul are o problemă psihică. Pe când avea trei ani a fost martor cum maică-sa l-a ucis cu toporul pe tatăl său", a declarat Nicolae Beju, primarul satului Zârneşti.


SUSPECŢII SUNT
DIN FAMILII CU PROBLEME


Cei patru tineri au absolvit nouă clase la şcoala din sat. Profesorii spun că toţi sunt din familii vulnerabile şi au fost amendaţi nu o singură dată pentru infracţiunile comise în localitate.


„Sunt genul de familii care aşteaptă ajutor material din partea cuiva şi care consumă excesiv alcool. Unul dintre bănuiţi este dintr-o familie de hoţi. Altul are câţiva fraţi şi toţi de la taţi diferiţi", a declarat Ecaterina Corju, şef-adjunct al liceului din sat.

Cei trei minori, inclusiv fetele, riscă până la 12 ani de închisoare. Tânărul de 19 ani ar putea primi chiar şi detenţie pe viaţă.
Mihai Cara
Procuror


Suspectul de 19 ani: „Eu am săpat groapa"

Bănuitul de 19 ani a declarat pentru Pro TV Chişinău că nu este vinovat de moartea celor două copile. „Am săpat doar groapa. Am fost implicat şi eu, dar le-am dat doar câteva palme", a declarat tânărul.

Nici fetele nu-şi recunosc vina. Ele spun că băieţii le-ar fi torturat pe cele două surori şi că ar fi acţionat la indicaţia tânărului de 19 ani. „Ne-au pus să le batem, în caz contrar am fi ajuns în situaţia fetelor", a mai declarat pentru Pro TV una din suspecte.

Victimele, Lenuţa şi Adriana Mocanu, locuiau de mai mult timp într-o casă de tip familial din oraşul Cahul pentru că ambii părinţi suferă de handicap mintal.

Elena Bacalu, specialist principal în protecţia drepturilor copiilor din Cahul, spune că şi minorele aveau devieri mintale.

„Fetiţele învăţau la o şcoală tehnologică din oraş. Erau firi deschise", a declarat Elena Bacalu. Surorile au fost date dispărute la 29 martie.

„A devenit criminal din cauza părinţilor"

Comportamentul agresiv al copiilor este din cauza părinţilor, iar tânărul de 19 ani, care a participat la crima din Cahul s-a indentificat cu mama sa încă de la vârsta de trei ani, când a văzut-o omorându-i tatăl, susţin psihologii.

„Dacă acest tânăr a văzut multă violenţă în familie şi el va fi violent, deoarece la vârste fragede copiii încearcă să se identifice cu mai multe persoane.

Practic, tânărul s-a identificat cu mama sa, agresoarea care i-a omorât tatăl chiar în prezenţa lui", explică Ana Chirsanov, membru al Asociaţiei de Psihoterapie Analitică din Moldova.

TOT MAI MULŢI OAMENI
APELEAZĂ LA PSIHOLOG

Psihologii mai spun că şi genetica a jucat un rol important. „Pe lângă tulburarea de personalitate, copilul a primit genetic temperamentul de la părinţi, iar toate aceste elemente au dus la devieri de comportament", menţioneză Larisa Mamaliga, psiholog la Centrul Mamei şi Copilului.

Crimele şocante produse în ultima perioadă în Moldova pot afecta grav persoanele uşor influenţabile. „Optimiştii nu vor suferi, dar pesimiştii, da. Părinţii îşi pot face tot felul de scenarii care i-ar putea afecta pe copii", spune Mamaliga.

„Şi minorii cu grad de vulnerabilitate mare pot fi afectaţi de evenimentele negative. Aceştia pot avea un sentiment de inadecvare socială. Ei ar putea pierde din capacitatea de muncă, ar putea avea senzaţii de anxietate, lipsite de temei", menţionează psihologul Larisa Mamaliga.

De asemenea, specialiştii spun că în ultima perioadă tot mai mulţi moldoveni se adresează la psiholog şi aceasta din cauza nenumăratelor probleme din viaţa cotidiană, dar şi a societăţii în care trăim.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite