Ultima şansă ca Orheiul Vechi să ajungă în lista UNESCO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 2013, Ministerul Culturii vrea să înainteze pentru a doua oară monumentul în lista patrimoniului mondial cultural. Şefii de la Cultură au declarat dosarul Orheiul Vechi o prioritate pentru anul viitor şi au promis să depună tot efortul ca acest complex arheologic să devină protejat de UNESCO.

Procedura de nominalizare a sitului Orheiul Vechi a fost declanşată în 2005. Atunci PNUD Moldova şi-a dat consimţământul să ofere 17.000 de dolari pentru realizarea proiectului. Fondurile nu au fost cheltuite deoarece Ministerul Culturii nu a aprobat lista de experţi naţionali care urmau să facă parte din grupul de lucru.

Peste doi ani, oficiul UNESCO din Moscova a oferit un grant de 7.000 de dolari pentru elaborarea dosarului Orheiul Vechi. Nici atunci Ministerul Culturii nu a dat curs solicitării. Autorităţile trebuiau să identifice surse financiare pentru atragerea în proiect a experţilor internaţionali, drept condiţie obligatorie.

În 2008, în Moldova au venit reprezentanţi UNESCO pentru a expertiza complexul rupestru de la Orheiul Vechi. Aceştia au constatat mai multe nereguli: lipsa unui statut juridic, a regulamentului de funcţionare, a planului de management şi de dezvoltare turistică etc.

„Ştiind că nu avem şanse, în 2009, Ministerul Culturii a restras dosarul. Dacă am fi fost respinşi atunci, nu am mai fi putut să-l depunem a doua oară", a explicat viceministrul Culturii Gheorghe Postică. Până la 30 septembrie 2013, ministerul de resort intenţionează să depună iarăşi dosarul la UNESCO.

„Acesta trebuie să devină o prioritare a Guvernului pentru 2013. În majoritatea ţărilor asemenea proiecte se află sub patronatul conducerii de vârf. La noi însă a fost lăsat pe seama Ministerului Culturii, care are resurse limitate", se plânge Postică.

ESTE NEVOIE DE SUSŢINEREA CONDUCERII STATULUI

Pentru pregătirea dosarului, şefii din Cultură au calculat că au nevoie de 450.000 de lei. De asemenea, trebuie elaborat şi aprobat un set de documente. Mai e nevoie de promovarea sitului pe plan internaţional. Ei au planificat organizarea unei expoziţii la Paris şi difuzarea unui spot despre Orheiul Vechi peste hotarele ţării. „Din comisie fac parte reprezentanţi din 21 de ţări şi dacă aceştia nu vor fi informaţi suficient, e clar că vor susţine alte proiecte", explică viceministrul Postică.

Ministerul Culturii speră să obţină o parte din bani dintr-un proiect transfrontalier, pe care îl realizează împreună cu ONG-ul Antrec-Moldova. Rezultatul însă îl vor afla abia la începutul anului 2013.

MINISTRUL FOCŞA, OPTIMIST

„Eu văd problema ca şi rezolvată. Am putea pretinde 100.000 de lei din programul de promovare a culturii. O altă parte o vom câştiga din proiecte. Şi dacă ne va rămâne doar o treime din sumă neacoperită, o putem cere din fondul de rezervă", a spus ministrul Culturii Boris Focşa.

Alte monumente de valoare

Am putea pretinde să ajungem în lista patrimoniului UNESCO cu mănăstirile rupestre din valea râului Nistru (Ţâpova, Saharna, Japca şi Socola). „Ne gândim la realizarea unui proiect transfrontalier cu Ucraina, care are astfel de mănăstiri pe cealaltă parte a Nistrului. Ar mai fi cernoziomul din stepa Bălţiului. Mănăstirea Căpriana şi Cetatea Sorocii sunt monumente valoroase pe plan naţional, care însă nu se încadrează în rigorile internaţionale, mai ales după lucrările de restaurare ce s-au făcut cu încălcări grave", mai spune Postică.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite