Uite cu ce aparate performante s-au „înnoit“ clinicile de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul aparat cu rezonanță magnetică de la Centrul Republican de Diagnostic are o putere de 1,5 Tesla
Noul aparat cu rezonanță magnetică de la Centrul Republican de Diagnostic are o putere de 1,5 Tesla

La Centrul Republican de Diagnosticare au fost puse în funcțiune nouă dispozitive medicale de imagistică. Toate sunt incluse în pachetul de asigurare obligatorie.

Din acest an ne putem depista bolile cu ajutorul aparaturii medicale de înaltă performanţă şi la spitalele de stat. La Centrul Republican de Diagnosticare Medicală au fost puse în funcţiune un dispozitiv de imagistică prin rezonanţă magnetică, un tomograf computerizat şi şapte ecografe a căror valoare totală este de peste 3,87 milioane de euro.

„Pentru noile aparate am făcut un credit de 57 de milioane de lei, pe care trebuie să îi returnăm în cinci ani. Am inclus în buget şi lucrările de adaptare a cabinetelor, conform standardelor producătorului", spune Andrei Testemiţanu, directorul Centrului Republican de Diagnosticare.

BĂTĂILE INIMII LA ECOGRAFE 4D

Vedeta instituţiei este singurul dispozitiv cu rezonanţă magnetică (RMN) din spitalele de stat din ţară, cu o putere de 1,5 Tesla, cumpărat cu peste 1,16 milioane de euro.

Aici pacientul aşezat pe o masă specială e introdus într-un câmp magnetic puternic care face ca pe ecran să apară o imagine color ce indică afecţiunile la nivelul sânilor sau ale sistemului cardiovascular. Noile ecografe de fabricaţie americană şi niponă pot reda imagini 4D asupra porţiunilor de corp scanate.

„Cu ajutorul unor ochelari precum cei de la cinema 3D se pot vedea bătăile inimii. Mai putem realiza imagini detaliate pentru ficat, prostata la bărbaţi, imagini transvaginale la doamne, toate efectuate în acelaşi regim", menţionează Victoria Coreţchi, medic în secţia de Ultrasonografie. „În pachetul din acest an sunt incluse peste 200 de servicii noi de înaltă performanţă", precizează Lilia Onea, de la Casa Naţională de Asigurări Medicale.

Din totalul analizelor şi tratamentelor gratuite asigurate de pachetul unic, 182 de investigaţii sunt de imagistică medicală. Din acest an au fost incluse proceduri de rezonanţă magnetică la creier, coloana vertebrală, glanda suprarenală, inimă, abdomen şi articulaţii. Pentru cetăţenii fără asigurare medicală obligatorie, toate aceste analize au preţuri cuprinse între 1.317 şi aproape 3.000 de lei.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite