VOT UNANIM Deţinuţii grav bolnavi, eliberaţi din închisori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhivă
Arhivă

Parlamentul a votat în prima lectură, inclusiv cu votul fracţiunii comuniste, două proiecte de legi care vizează condamnaţii. Unul, propus de către Ministerul Justiţiei, permite eliberarea înainte de termen a deţinuţilor grav bolnavi.

Celălalt proiect exclude graţierea şi amnistierea în cazul persoanelor care au violat un minor sau au săvârşit acţiuni violente cu caracter sexual asupra unui minor, precum şi persoanele care au racolat copii în scopuri sexuale sau pentru prostituţie infantilă.

Ministerul Justiţiei propune ca sintagma care spune că pot fi eliberaţi din închisoare condamnaţii care s-au îmbolnăvit grav după săvârşirea infracţiunii să fie schimbată cu alta, care spune că pot fi eliberaţi atât cei ce s-au îmbolnăvit grav până la pronunţarea sentinţei, cât şi pe perioada detenţiei.

Autorul celui de-al doilea proiect, Liliana Palihovici, vicepreşedintele Parlamentului, a declarat că, potrivit statisticilor, numărul sesizărilor privind cazurile de abuz faţă de copii este în creştere. „Actele de amnistie, graţiere şi împăcarea părţilor nu constribuie la educarea infractorilor. Ei pot reveni la crimele săvârşite", a spus Liliana Palihovici.

Votarea în lectura a doua a fost lăsată pentru următoarea şedinţă pentru că un deputat PCRM a cerut ca autorul să prezinte opinia instituţiilor europene referitor la acest proiect.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite