Turcia scapă de moldovenii care muncesc ilegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ankara a introdus noi schimbări
Ankara a introdus noi schimbări

Din acest an, pentru a preveni munca la negru, Ankara a introdus noi schimbări la legea de acodare a vizelor turistice, iar efectele sunt deja simţite.

Dacă anterior cei care obţineau o viză cu dreptul de a sta în ţară 90 de zile puteau reveni cu una nouă părăsint doar pentru o zi Turcia, acum ei trebuie să aştepte 90 de zile până a se întoarce.

Toată familia depinde de jobul lor

Elena (57 de ani) este una dintre moldovencele care munceşte în Turcia. Banii pe care îi câştigă îi trimite soţului şi celor cinci copii care o aşteaptă în Moldova. Viza de turist i-a asigurat mai bine de 12 ani un loc de muncă, însă în curând aceasta va expira. „Îmi este frică de ce mi se va întâmpla când îmi va expira viza şi va trebui să plec. Întreaga familie depinde de mine", a declarat femeia pentru jurnaliştii de la eurasianet.org.

Intrarea în vigoare a noilor prevederi este resimţită şi de Marko, unul dintre şoferii de maxi-taxi care circulă spre Moldova în fiecare weekend. „Oamenii care pleacă odată ce le expiră viza îşi pierd locul de muncă pentru că pot reveni în Turcia abia după trei luni", a declarat acesta pentru eurasianet.org. Experţii susţin că măsurile luate de Guvernul turc sunt pentru a preveni creşterea ratei şomajului. „Datorită economiei noastre, care este în ascensiune, numărul de lucrători ilegali ar putea spori, iar aceasta ar putea duce la creşterea ratei şomajului", a comentat Soli Ozel, profesor de relaţii internaţionale la Universitatea Bilgi din Istanbul.


Străinii care vor să revină în Turcia trebuie să aştepte 90 de zile de la ultima ieşire

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite