Tudor Gheorghe îl cântă pe Vieru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudor Gheorghe
Tudor Gheorghe

Interpretul român a prezentat în mai multe oraşe din Moldova spectacolul „Vremea Nemâniei", în memoria lui Grigore Vieru. Maestrul şi-a început turneul la Pererâta (Briceni), satul de baştină al regretatului poet basarabean. Au urmat concerte la Chişinău şi Cahul.

Cantautorul a susţinut vineri un concert de zile mari la Palatul Naţional din Chişinău. „Vremea nemâniei" (vă amintiţi versul lui Grigore Vieru „Sunt un om al nemâniei") a fost un elogiu adus femeii şi un omagiu pentru mamă, la fel ca și concertul din primăvară numit „Al cincilea anotimp - femeia". Sala a fost plină până la refuz cu profesori, care au fost invitaţi de Primăria Capitalei cu ocazia zilei lor profesionale.

Maestrul a trecut Prutul cu un mănunchi de versuri din creația lui Grigore Vieru, pe care le-a așezat pe muzică. „Am gustat din opera sa cu mult înainte de a-l cunoaşte personal", a mărturisit Tudor Gheorghe. Când au devenit prieteni, i-a promis poetului că va face un spectacol întreg pe versurile sale, la care Vieru i-a spus: „Nu te cred". Şi iată că acum și-a îndeplinit promisiunea. „Nu sunt bun de politician, pentru că mă ţin de cuvânt", a glumit interpretul.
Chipul poetului, proiectat pe un ecran mare de pe scenă, stătea mărturie că o prietenie adevărată durează şi dincolo de moarte. Şi soţia regretatului poet, Raisa Vieru care a venit cu fiul Călin Vieru la spectacol, a vorbit frumos despre legătura strânsă dintre cei doi artiști. Cântărețul şi-a amintit de perioada în care în românii o duceau greu. „Aici se trăia mai bine. Grigore Vieru venea la noi întotdeauna cu daruri. Odată mi-a adus un aparat radio. L-am găsit zilele trecute printre lucrurile vechi şi tare m-am bucurat când am văzut că merge", a povestit bardul.

Glume cu preşedinţi

Şi de această dată, Tudor Gheorghe i-a emoţionat până la lacrimi pe spectatori cu piesele sale, dar și i-a înveselit cu glume pe seama foştilor preşedinţi ai Moldovei. Deşi au fost invitaţi toți trei, niciunul nu a venit la spectacol. La sfârşitul concertului, liberalul Mihai Ghimpu a urcat pe scenă cu un buchet de flori. Maestrul a remarcat că fostul interimar „a salvat onoarea instituţiei prezidenţiale".

„Concertele susţinute de Tudor Gheorghe înseamnă nu numai gustarea artei veritabile, a muzicii bune cu versuri pe potrivă. Marele rapsod întreţine întotdeauna un dialog viu, presărat cu glume, cu spectatorii", a spus emoţionată Valentina Balan, spectatoare.

De câţiva ani, Tudor Gheorghe îi răsfaţă pe chişinăuieni cu spectacole cel puţin de două ori pe an. În acest turneu, el a fost acompaniat de orchestra „Arkadia", din care fac parte şi trei fete talentate din Moldova, sub bagheta dirijorului Marius Hristescu. Luna aceasta, artistul va merge cu spectacolul „Vremea nemâniei" și în 20 de oraşe din România.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite