Tu ştii ce mănânci? Pâine cu pene de raţă sau ciuperci din conservă cu larve de insecte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Insectele cochineale sunt folosite pe post de ingredient în  băuturile de la Starbuks
Insectele cochineale sunt folosite pe post de ingredient în băuturile de la Starbuks

Publicaţia Business Insider a trecut în revistă unele dintre cele mai neobişnuite ingrediente din produsele alimentare populare. Iată ce se poate găsi în dieta ta de zi cu zi.

Praf de insecte, pentru culoare

Starbucks a recunoscut, cu câteva zile în urmă, că foloseşte insecte pisate pentru a da culoarea roz băuturii Frappucino. Însă atât praful respectiv, cât şi multe alte ingrediente greu de „înghiţit" se găsesc într-o varietate de produse alimentare. Este vorba despre aditivul natural E120, extras dintr-o specie exotică de gândat, numit Dactylopius. Acest E se găseşte şi în unele iaurturi cu fructe, în gemuri, în prăjituri şi în unele produse pe bază de tomate. Datele statistice ale Change.org arată că fiecare dintre noi consumă în timpul vieţii 70.000 de astfel de insecte.

Citeşte şi:
Testează ce metodă contraceptivă ţi se potriveşte mai bine!

Colaborare româno-germană: un dispozitiv implantat sub piele va înlocui injecţiile cu insulină

Extract de castor în îngheţată

Aromele de vanilie şi de zmeură ale îngheţatei, în mod special, sunt „ameliorate", în unele cazuri, cu o substanţă provenită din secreţiile anale şi din urina de castor. Autoritatea Americană pentru Controlul Alimentelor şi Medicamentelor (Food and Drug Administration - FDA) a catalogat această substanţă, numită castoreum, în categoria „aromelor naturale". Aşa că, dacă un produs cu aromă de vanilie sau de zmeură are trecute pe etichetă această sintagmă, este posibil să conţină castoreum.

Ce îi dă berii strălucirea aurie?

Vezica de peşte, spun specialiştii. Un tip de gelatină extrasă din acest organ uscat al unor specii de peşti este introdus mai ales în berile din Regatul Unit al Marii Britanii. Substanţa grăbeşte limpezirea berii şi îi dă culoarea aurie specifică.

Substanţe din sticlă în unele supe

Supele sau cremele sub formă de prafuri din comerţ pot conţine E551, dioxid de siliciu, care este componenta cea mai importantă a sticlei. Specialiştii recomandă precauţie în ceea ce priveşte consumul alimentelor cu acest aditiv alimentar, fiindcă, în exces, el poate duce la alergii, dereglări hormonale, tulburări digestive sau hepatice sau la tulburări nervoase.

Fiecare om aduce cu el 37 de milioane de bacterii

Grăsime din lână de oaie, în guma de mestecat

Este vorba despre lanolină, care se găseşte cu precădere în unele produse cosmetice, dar care se poate ascunde şi printre ingredientele gumei de mestecat. Aceasta este o secreţie de consistenţă uleioasă din lâna oilor, substanţă aprobată de FDA ca aditiv natural, cu scopul de a „înmuia" guma de mestecat.

Brânza rasă conţine extracte din „rumeguş“

Celuloza este o substanţă extrasă din rumeguş, care se găseşte mai ales în brânza rasă şi în parmezanul sub formă de praf. Este un agent de încărcare şi antiaglomerant, E 460, şi, deci, face ca „firişoarele" de brânză rasă să nu se lipească între ele. Specialiştii spun că acest aditiv este inofensiv.

Pene de raţă şi fire de păr, în pâine

Un alt E considerat inofensiv este E920, L-cisteina, care se extrage din firele de păr uman sau din penele de raţă. Este un aminoacid care se foloseşte la tratarea făinii, cu rolul de a face aluatul pâinii mai moale şi mai pufos.

Ciupercile din conservă pot avea larve de insecte

FDA permite ca fiecare cutie de ciuperci să conţină 19 larve de muşte şi 74 de insecte microscopice (un fel de acarieni). Ele sunt considerate inofensive pentru sănătate, ba chiar unele studii susţin că pot avea proprietăţi terapeutice (în caz de ulcer).

Un an de trai ca la carte ne adaugă trei luni de viaţă

Chipsurile conţin agenţi de curăţare

Sulfitul acid de sodiu, E222, este un conservant artificial folosit pentru prelungirea termenului de valabilitate a chipsurilor, precum şi pentru păstrarea culorii alb-gălbui a acestora. Însă sulfitul acid de sodiu este utilizat la scară largă mai ales în produsele de curăţat. Specialiştii ne recomandă să evităm produsele alimentare care au în compoziţie acest aditiv.

Păr de şobolan, în ciocolată

Nu este nimic neobişnuit să găseşti un fir de păr de şobolan în ciocolată, atât timp cât FDA, de exemplu, permite ca, la 100 de grame de ciocolată, să existe un fir de blană şi 60 de fragmente microscopice de insecte.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite