GALERIE FOTO Tremurăm de frig cu gândul la primăvară: Aflaţi cum putem lupta cu gerul de afară!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zgribuliţi şi încotoşmănaţi, oamenii care ies afară pe gerul năprasnic se descurcă fiecare cum poate: unii iuţesc pasul, alţii se încălzesc cu ceai sau tărie. La minus 13 grade, cât erau ieri la amiază, vânzătorii din Piaţa Centrală din Chişinău au aprins focul chiar între tarabe pentru a-şi mai dezgheţa mâinile.

Comerciantele Raisa şi Ecaterina au adunat cartoane pentru a-şi dezmorţi oasele la dogoarea focului. „E greu să rămâi «pe front» când gerul îţi arde obrajii", recunoaşte una dintre femei. Colegele lor care vând peşte s-au înfofolit cu câteva rânduri de haine şi pături. „Am îmbrăcat şapte pulovere, două scurte şi vreo patru perechi de ciorapi. Oricum, ne e tare frig pentru că suntem mai tot timpul cu mâinile în apă. Vom sta până seara să vindem tot peştele. Oamenii nu-l vor îngheţat. Doar viu, aşa ca să sară pe ei!", spune mai în glumă, mai în serios Zinaida Slănină.

Nu doar îmbrăcămintea groasă le e de-ajutor negustorilor. „Până la amiază am băut cinci ceaiuri, dar şi un pahar de izvar. Cât e ziua de lungă suflu în pumni, că altfel n-ai cum să rezişti", se plânge ţopăind de colo colo şi o vânzătoare de plante medicinale. Ceva mai la dreapta, în hala de fructe şi legume, acolo unde cumpărătorii privesc suspicioşi fiecare ceapă pusă în sacoşă, îngheaţă nu doar tarabagiii, ci şi marfa. Aşa că oamenii încălzesc ardeii, roşiile, conopida sau pătrunjelul la para lumânărilor. „Dacă le-a atins gerul, nu mai ai ce face! Ai pierdut şi banii, şi cumpărătorii fideli. Data viitoare nu mai vin la tine, merg direct la concurenţi", explică Viorica Stoica.

Cod Galben de ger în Republica Moldova. Patru persoane au ajuns la spital cu degerături

Nu doar cei care muncesc în piaţă urmăresc zi de zi prognoza meteo. Speriaţi de avertizările sinopticienilor, care anunţă până la minus 24 de grade Celsius în zilele următoare, orăşenii îşi număra banii din portmonee pentru facturi, iar ţăranii - braţele de lemne aruncate pe foc. Se întreabă dacă vor ieşi din iarna care i-a amăgit la început cu vreme blândă. „M-am închis într-o odaie de câţiva metri pătraţi. Fac focul în sobă dimineaţa şi seara. Mai zvârl şi câţiva pumni de cărbuni şi, în rest, mă rog să prind primăvara", mărturiseşte mătuşa Parascovia Panfil din Purcari, Ştefan Vodă.

image
image
image

Click pentru Galerie Foto!

SFATURI PENTRU ŞOFERI

Iarna dă bătăi de cap şi şoferilor. Din cauza temperaturilor scăzute, mulţi nu-şi pot urni maşinile dimineaţa, aşa că în pieţele specializate s-au înmulţit cumpărătorii care caută cabluri de curent. Specialiştii au câteva recomandări. „Pe timp de noapte, trebuie să scoateţi acumulatorul şi să-l luaţi în casă, la cald. Dacă e descărcat, mergeţi la o staţie de alimentare unde-l puteţi încărca pentru 30 de lei. În cazul în care vă îngheaţă portiera, n-o forţaţi, pentru că aţi putea rupe cauciucul. Mai bine o ungeţi cu alcool tehnic", explică Panciu Vâlceanov, director la un service auto din Capitală.

Ponturi pentru conservarea căldurii din apartamente

Furnizorul de căldură din Capitală recomandă oamenilor să închidă geamurile pe scările blocurilor, să instaleze sticlă în cazul lipsei acesteia, să izoleze termic reţelele inginereşti aflate în gestiune (din subsoluri, mansarde şi etaje tehnice), precum şi să repare uşile de la intrările în scări.

Şefa Serviciului de presă al SA Termocom, Iuliana Bogoşevschi, a declarat că, în funcţie de evoluţia vremii de afară, va creşte şi temperatura agentului termic livrat. „În acest moment temperatura în reţea este de 75 de grade şi, în funcţie de evoluţia vremii, ar putea creşte până la 80 de grade. Temperatura optimă din încăperi, conform sarcinilor sanitare, este de +18 grade", a spus Bogoşevschi.

În cazul apariţiei scurgerilor, fisurilor sau altor situaţii la reţelele termice puteţi semnala problema dumneavoastră la Dispeceratul general, la numărul 44 11 38.

Ne putem încălzi cu ceai

În sezonul rece, medicii recomandă să mâncăm produse alimentare bogate în proteine şi vitamine, să nu excludem consumul zilnic de ceaiuri şi să ne îmbrăcăm bine înainte de a ieşi afară. „În această periodă se acutizează focarele de infecţii. Atât maturii, cât şi copiii pot fi victimele răcelilor. Cei mici pot avea sinusite, otite sau meningite. Părinţii trebuie să fie mai grijulii cu pici lor, care sunt mult mai sensibili", atenţionează Natalia Harabari, medic pediatru la un centrul medical din Capitală.

Doctorii nu interzic plimbările şi nici mersul la săniuş, însă de aceste distracţii se pot bucura doar tinerii şi copiii care au imunitate. „Cei sănătoşi nu trebuie să renunţe la derdeluş şi alte distracţii ale iernii, dar este important să se asigure că nu le-au îngheţat mâinile sau picoarele. Cei care au imunitatea mai slabă trebuie să stea acasă, să bea ceai, să mănânce produse bogate în proteine şi vitamine", recomandă Natalia Harabari. Potrivit specialiştilor, iarna organismul nostru are nevoie de mai multe calorii pentru a-şi asigura căldura, însă consumul de calorii trebuie să fie responsabil.

Şi ţările vecine dârdâie de frig

Pentru următoarele zile meteorologii din România au anunţat temperaturi de până la -25 grade Celsius. Cele mai afectate sunt judeţele din estul, sudul şi nordul ţării.

Valul de frig extrem cuprinde şi 26 de regiuni din Bulgaria. Pentru această săptămână, sinopticienii prognozează temperaturi de pănă la -20 de grade Celsius, mai ales în estul Bulgariei.

Ucrainenii, în schimb, se pregătesc de valori de peste -30 de grade şi chiar până la -33 grade Celsius. Cele mai afectate de ger vor fi regiunile din Est, Centru şi Nord.

Până şi autorităţile ruse vorbesc de un „ger anormal" din această perioadă. Valul de aer arctic venit din Marea Kara va aduce temperaturi neobişnuite în Rusia europeană. Avertismentele meteo vizează cel puţin 51 de regiuni.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite