Un rus deținut la Tiraspol așteaptă decizia CEDO, închis în condiții mizere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deținutul a fost închis pentru că unul dintre atacatorii săi a murit după ce acesta l-ar fi rănit în timp ce se apăra. Cetățeanul rus are de ispășit șapte ani după gratii, la Tiraspol.

Recent, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a comunicat autorităţilor Republicii Moldova şi Federaţia Rusă o nouă cauză din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Conform reprezentanților Asociației Promo-LEX, Eduard Elițov, un cetățean al Federației Ruse, medic originar din Tiraspol, este deținut din august 2008 în condiții inumane într-o „închisoare" din regiunea transnistreană, iar viața sa este pusă în pericol din cauza unor boli netratate și a lipsei asistenței medicale adecvate.

„Eduard Elițov a fost condamnat la șapte ani de închisoare pentru omor din neglijență. Se pare că a fost atacat de câteva persoane și s-a apărat. Ulterior, unul dintre atacatori a decedat. Condițiile în care este deținut sunt degradante și îi pot pune în pericol viața“, precizează Alexandru Postica, avocat în cadrul Asociației Promo-LEX.

Potrivit lui Postica, Elițov are gradul trei de invaliditate, iar din 20 iulie 2010 și până în prezent este deținut în secția chirurgie a unui Centrul de Tratament și Reabilitare în detenţie din Tiraspol. Elițov suferă de tensiune arterială, ischemie cronică a inimii, deformare post traumatică de gradul trei a genunchiului, ce au condus la disfuncții locomotorii. Astfel în cei doi ani de detenție Eduard Elițov a slăbit cu 16 kg, a suferit o deteriorare semnificativă a danturii, a pierdut parțial vederea și nu se poate deplasa normal.

Deoarece „penitenciarele" din regiune nu dispun de medicamente, acestea au fost procurate și transmise de către soția sa, iar ulterior Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii din Chişinău l-a asigurat cu medicamentele necesare şi a oferit asistenţă complexă de reabilitare familiei acestuia.

Pe lângă starea gravă de sănătate și condițiile de detenție sunt inumane. Eduard Elițov este deținut într-un spațiu de 12,5 metri pătrați împreună cu alți șapte oameni. Celula este umedă și lipsită de ventilație, fără lumină solară, apă potabilă și plină de insecte, iar alimentele sunt de cele mai multe ori necomestibile. De asemenea, timp de mai bine de un an lui Elițov i-au fost interzise întrevederile cu soția.

În fața Înaltei Curți reclamantul pretinde încălcarea art.2 din Convenție (dreptul la viaţă), art.3 (Interzicerea torturii), art.5 para.1 (Dreptul la libertate şi la siguranţă), art. 8 (Dreptul la respectarea vieții private şi de familie) și a art.13 (Dreptul la un recurs efectiv).

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite