Tinerii deputați propun să ieșim la vot de la 16 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Să votăm de la 16, și nu de la 18 ani. Asta propune Parlamentul Tinerilor, care a făcut astăzi un apel în acest sens către Ministerul Educației, partidele politice și organizațiile nonguvernamentale.

,,Pledăm pentru micșorarea vârstei de vot a cetățenilor Republicii Moldova cu scopul menținerii unui echilibru demografic între tineri și adulți. Alegerile locale recente ne-au demonstrat că rata tinerilor prezenți la vot a fost foarte mică", a spus Lilia Vâzdoagă, reprezentant al Parlamentului Tinerilor.
„Deputații" tineri și-au propus nu doar să mărească rata de participare a populației la vot, dar și gradul de angajament al cetățenilor în viața politică. Astfel, ei au venit cu ideea de a introduce un curs săptămânal de educație politică pentru elevi, începând cu clasa a șasea.
,,Deocamdată, Ministerul Educației este rezervat la acest capitol, deoarece curricula școlară este foarte încărcată și sunt necesare schimbări în cadrul acesteia. Totuși, ministerul este deschis pentru discuții", a adăugat tânăra.

Tinerii s-au inspirat din experiența unor țări europene cum ar fi Austria, Germania, Ungaria sau Slovenia, unde a fost deja înrădăcinată această practică. De exemplu, în Ungaria pot vota de la 16 ani tinerii căsătoriți, iar în Slovenia - cei care sunt angajați în câmpul muncii.

Anterior, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a recomandat micșorarea cenzului de vârstă de vot. „Având în vedere actuala tendință demografică, există temeri ca, din cauza îmbătrânirii populației, tinerii ar putea fi marginalizati, dezbaterea electorală concentrându-se pe chestiunile referitoare mai ales la persoanele în vârstă", se arată într-un raport al APCE.

În 2007, Austria a devenit prima țară care a stabilit vârsta minimă de vot la 16 ani pentru toate tipurile de alegeri: municipale, regionale și naționale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite