„«Teroriştii printre noi», o istorie vie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grigore Cartianu, redactorul-șef al ziarului „Adevărul“
Grigore Cartianu, redactorul-șef al ziarului „Adevărul“

Printre evenimentele prilejuite de aniversarea „Adevărul" în Republica Moldova a fost şi lansarea cărţii „Teroriştii printre noi“, semnată de un grup de autori de la „Adevărul“ România, în frunte cu publicistul Grigore Cartianu, redactorul-șef al ziarului.

Volumul este al treilea dedicat Revoluţiei Române din decembrie 1989, după „Sfârşitul Ceauşestilor" şi „Crimele Revoluţiei". La eveniment au participat atât cititorii „Adevărul", care s-au înghesuit să cumpere cărţile cu autograful autorului, cât oameni de cultură. Volumul lui Grigore Cartianu a adus la Chişinău mărturii noi despre acţiunile criminale ale spionului sovietic Nicolae Militaru şi ale altor generali români instruiţi la Moscova.

„Autorul vine cu mărturii care, puse cap la cap, dau o imagine foarte clară despre ceea ce s-a întâmplat acum 22 de ani la Bucureşti. Sunt declaraţii interesante despre cea mai intrigantă parte a Revoluţiei Române, cea legată de terorişti", a punctat istoricul Igor Caşu.
La fel de interesat de investigaţiile regăsite în cel de-al treilea volum a fost şi scriitorul Vladimir Beşleagă. „Ceea ce sunt datorez cărţii româneşti. Faptul că asemenea investigaţii sunt realizate acum, când mai sunt în viaţă martorii evenimentelor regăsite în carte, se numeşte istorie vie", a punctat prozatorul. Istoricul Mihai Taşcă l-a invitat pe Grigore Cartianu să vină la Chişinău pentru a investiga evenimentele de la 7 aprilie. „V-aş invita să locuiţi la Chişinău, pentru că la experienţa pe care o aveţi, sunt sigur că veţi reuşi să scoateţi la iveală acela crime", a reiterat publicistul de la „Arhivele comuniste".

VEZI VIDEO:

În mai apare volumul IV
Prezent la lansarea cărţii, editorialistul Vitalie Ciobanu a menţionat că anume astfel de mărturii au priză la publicul de azi. „Oamenii aşteaptă schimbări în viaţa lor pentru că acestea n-au venit în măsura în care şi le-au dorit, iar o serie de crime şi mistere aşa şi n-au fost dezvăluite. Personajele implicate în acele evenimente continuă să ocupe funcţii în instiuţiile statului, iar procuratura şi justiţia aşteaptă ca altcineva să facă treaba în locul lor. Aşteptă să apară jurnalişti de curajul domnului Cartianu...", a spus editorialistul.

Autorul cărţii însă a menţionat că volumele despre Revoluţia din 1989 nu se opresc aici. „Am luat jumătate din Românie la picior, am documentat, am vorbit cu martorii, am descoperit documente. Acum avem cealaltă Românie pe care s-o documentăm şi sperăm ca în mai 2012 să venim cu volumul IV", a remarcat Grigore Cartianu.

Revoluţie în trei volume
În luna aprilie, Grigore Cartianu şi-a lansat primele două cărţi dedicate Revoluției Române, la Târgul de carte de la Chişinău. „Sfârşitul Ceauşeştilor" şi „Crimele Revoluţiei" dezvăluie moartea învăluită de mister a soţilor Ceauşescu şi diversiunea pusă la cale de oamenii Moscovei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite