Teama de criză umple beciurile cu conserve

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moldovenii se aprovizionează cu legume pentru iarnă
Moldovenii se aprovizionează cu legume pentru iarnă

Moldovenii au dat buzna în piețe ca să-și facă rezerve. Unii spun că de frică să nu rămână fără mâncare la iarnă, în acest an vor face mai multe conserve, chiar dacă preţurile sunt mai mari decât vara trecută.

Beciurile şi debaralele devin tot mai încărcate cu borcane ce lucesc apetisant pe rafturile golite peste iarnă. Gospodinele roiesc de zor prin curte, iar bucătăriile s-au transformat în adevărate minifabrici de făcut conserve. Moldovenii au început pregătirile pentru următoarea iarnă.

Ca şi alte gospodine, Diana Pamfil din Durleşti a sigilat zeci de borcane pe care le-a aliniat frumos pe rafturile din beci, dar mai are de umplut încă trei poliţe cu bunătăţi conservate. „Fac penru toţi membrii familiei şi mai ales pentru copii. Până acum am aproximativ 50 de borcane şi am cheltuit 500 de lei, dar asta pentru că am legume în grădină. Oricum vreau să mai fac vinete şi compot de struguri", spune femeia, aranjând cu grijă borcanele proaspăt sigilate.

Forfotă mare e şi în pieţele angro din Capitală. Aici cumpărăturile se fac cu sacul, clienţii vin cu lista pregătită de acasă, dar şi cu un buget de minim 1.000 de lei.

„CU BECIUL PLIN IEŞI DIN NEVOI"

Oamenii spun că în acest an fac mai multe conserve pentru că „se tem de criză". „Am cumpărat ceapă, ardei, roşii şi alte legume pe care le voi pregăti pentru iarnă. În acest an voi umple mai multe borcane ca s-avem ce mânca. Ba avem criză economică, ba secetă. Cine o să aibă grijă de noi?", se întreabă Tatiana Bălănel (63 de ani) din Anenii Noi, care umblă de la o tarabă la alta cu două genţi îndesate cu legume şi mirodenii.

Profesoara de engleză mărturiseşte că în acest an se va pregăti serios de iarnă: vrea să pună la păstrare 200 de borcane cu legume conservate şi aproximativ 300 de compot. „Merită să faci conservele acasă, să ştii ce ai pus în ele. Moldoveanul dacă are beciul plin iese din orice nevoi şi are cu ce primi musafiri", zâmbeşte femeia.

Preţurile la comercianţii angro sunt cu 4-5 lei mai mici decât cele din piaţă. Un kilogram de gogoşari costă 13 lei, ardeii iuţi sunt la 20 de lei, vânăta e patru lei kilogramul, varza se vinde cu opt, roşiile - cu cinci lei, iar cimbrul şi mărarul e la trei lei legătură.

CUMPĂRĂ CU SACUL

Cheltuielile pentru sezonul de iarnă nu se termină aici. Cei care nu au vase suficiente trebuie să dea şapte lei pentru un borcan de trei litri şi patru lei pentru unul de un litru. 50 de capace de aluminiu costă 26 de lei, zahărul e la 12-14 lei kilogramul, iar litrul de ulei se vinde cu 21-23 de lei.

Cu maşinile încărcate cu marfă, vânzătorii spun că nu duc lipsă de cumpărători. „Am venit la piaţă acum 30 de minute şi deja am vândut patru lăzi de roşii. În acest an, oamenii cumpără mai multe legume. S-o fi speriat de secetă sau nu ştiu de ce", presupune Victor Cerniţă (44 de ani) din Durleşti, care în fiecare an vinde legume-n piaţă.

De aceeaşi părere este şi Mariana Rotari (28 de ani) din Briceni, care într-o oră a vândut 20 de saci de ardei în piaţă. „Acum este cea mai mare agitaţie. Am mulţi cumpărători, atât de la ţară, cât şi de la oraş. Totuşi cei de la oraş cumpără mai cu măsură pentru că pot găsi orice la magazin, în timp ce oamenii de la ţară cumpără câte doi-trei saci de legume", explică Mariana.

Aspirina în conserve, pericol

Agitaţia legată de pregătirea conservelor pentru iarnă a afectat şi farmaciile din ţară, unde este la mare căutare aspirina. „Mulţi o cumpără. În această perioadă se vinde foarte bine", spune farmacistaTatiana Ilieş.

Totuşi, medicii nu recomandă să punem astfel de pastile în borcane în calitate de conservant, aşa cum obişnuiesc multe gospodine. Nutriţioniştii susţin că în cazul persoanelor care iau medicamente cu efect anticoagulant, acidul salicilic din conserve creşte riscul de hemoragie. Specialiştii recomandă să folosim sare de lămâie.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite