Tatuajele, între artă şi cârpitul amintirilor neplăcute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulți moldoveni se tatuează pentru a-și înfrumuseţa corpul sau a-și ascunde cicatricele. Specialiştii spun că părerea moldovenilor faţă de desenele permanente s-a schimbat în ultima vreme şi tot mai multă lume le percepe ca pe-o artă.

„Acum zece ani, tatuajele se asociau cu simbolurile bandiţilor şi puşcăriaşilor, însă acum oamenii sunt mai informaţi şi recurg mult mai des la ele. Sunt înţelese ca o artă", spune Sergiu Kliuchnikoff, maestru în tatuaje.
Meşterii şi patronii saloanelor specializate se pregătesc pentru sezonul estival, deoarece anume vara numărul celor care le trec pragul se dublează. Totul depinde însă de măiestria autorului şi de calitatea desenelor.

„Clienţii care au rămas mulţumiţi de primul tatuaj, revin şi a doua oară. De cele mai multe ori, fetele vor să le imprimăm inimi, stele, fluturi, flori, inscripţii şi ieroglife. Bărbaţii preferă, în schimb, simboluri impunătoare şi mai vizibile: dragoni, lei, urşi şi alte animale fioroase", susţine Sergiu Butuc, care face tatuaje într-un salon din Capitală. Şi locurile de pe corp diferă. Dacă bărbaţii îşi tatuează, de regulă, braţele şi spatele, fetele aleg câte un semn mai discret pe picior, umăr sau în regiunea taliei.

Motivele oamenilor care decid să-şi facă un ornament pentru toată viaţa sunt diferite: dragostea, religia, amintirea persoanelor dragi, marcarea unui eveniment important, corectarea unui tatuaj nereuşit făcut pe vremuri sau camuflarea cicatricelor. „Am avut mulţi clienţi care, cu mulţi ani în urmă, au ajuns pe mâinile unor amatori şi s-au ales cu tatuaje urâte. O dată i-am făcut un desen frumos unei doamne peste o cicatrice rămasă după cezariană. Altă dată, un tânăr m-a rugat să-i desenez o vulpe pentru că pe vremuri animalul îi salvase viaţa", îşi aminteşte artistul.

Nicoleta Moraru (23 de ani) din Chişinău şi-a făcut un tatuaj pe spate, un simbol deosebit pentru ea. „Am optat pentru o cheie sol cu aripi. Schiţele îmi aparţin. Tatuajul vorbeşte despre pasiunea mea pentru muzică. În acelaşi timp, l-am făcut pentru că aveam o cicatrice pe umăr", mărturiseşte studenta, care vrea să-şi mai facă un tatuaj.

IMAGINI 3D PE PIELE

Specialiştii în această artă spun că, odată cu evoluţia tehnologiilor, s-a schimbat şi aspectul desenelor. Dacă înainte toate erau negre sau verzi, iar mai târziu colorate, acum clienţii pot opta şi pentru tatuaje 3D. „Este vorba de imagini realistice. Totul depinde de felul cum aplici umbra, ca să conferi tridimensionalitate figurii", explică Dinu Colciu, patronul unui salon de tatuaje. Dorinţa unei tinere de a-şi imprima un semn pe piele l-a dus pe acesta până la altar. „Aşa mi-am cunoscut soţia. Când i-am tatuat o fundiţă, i-am zis că aceasta ne va lega pe viaţă şi aşa a fost", povesteşte meşterul zâmbind.

Dacă pentru a-ţi face un tatuaj trebuie să ai minimum 18 ani, nu există o limită de vârstă maximă pentru un astfel de accesoriu. „Cel mai bătrân client a fost un bărbat de 63 de ani, care m-a rugat să-i corectez un tatuaj din tinereţe. Cred că 60% dintre clienţii mei vin să-şi acopere desenele făcute aiurea", mai spune Dinu Colciu.

Desene după buzunar

Preţurile depind de frumuseţea, dar şi de mărimea desenelor care ajung să bucure sau să mire ochii cunoscuţilor. Un centimetru pătrat al unui tatuaj în negru costă 12 lei, iar al unui color este cu trei lei mai scump. Persoanele care vor să-şi corecteze un desen nereuşit o pot face cu 20 lei pentru fiecare centimetru pătrat. Cei care nu vor să râmână cu un semn pe toată viaţa, dar sunt curioşi să experimenteze, îşi pot face tatuaje temporare. Acestea se păstrează una-două săptămâni și costă peste 100 de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite