Republica Moldova are preşedinte. 62 de deputaţi au votat pentru ca Nicolae Timofti să fie preşedinte GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Am acceptat această propunere în interesul ţării. Vectorul european este prioritatea noastră. Vom asigura ceea ce ne-am propus", a declarat Nicolae Timofti.

Nicolae Timofti s-a născut la data de 22 decembrie 1948 în satul Ciutulești. A crescut într-o familie cu cinci copii. După armată, lucrează doi ani consultant superior la Ministerul Justiției. În 1976 este ales judecător la Sectorul Frunze din orașul Chișinău, funcție pe care o exercită în următorii patru ani. În 1980 este transferat ca judecător la Judecătoria Supremă. În iunie 1990 este ales vicepreședinte al Judecătoriei Supreme - Președinte al Colegiului Penal. În 1996 este numit Președinte al Curții de Apel și destituit din această funcție în decembrie 2001, fără careva motive justificate.

În 1996 este numit Președinte al Curții de Apel și destituit din această funcție în decembrie 2001, fără careva motive justificate. Din 1996 până în prezent este președinte al Asociației Judecătorilor din Moldova. Din 2010 este Președintele Consiliului Superior al Magistraturii.

Citeşte aici primele declaraţii ale lui Nicolae Timofti făcute în faţa mulţimii adunate în faţa Palatului Republicii!

ORA 11.00: S-a încheiat procedura de vot. Au votat 62 de deputaţi din 101. Acum începe numărarea buletinelor. Alegerile sunt validate.

ORA 10.30: Deputaţii au votat. Acum aşteaptă să vină şi colegii lor comunişti ca să încheie procedura. Anterior, PCRM a anunţat că nu va participa la vot.

ORA 10.00: Cei trei deputaţi comunişti care sunt prezenţi la şedinţă, Sergiu Sârbu, Artur Reşetnicov şi Ina Şupac, urmăresc procesul de vot dintr-o parte.

ORA 9.40 În faţa Palatului Republicii se află sute de combatanţi care acum 20 de ani au luptat la Nistru. Pe pancartele lor scrie "integrare europeană"şi "vrem reintregirea ţării". Ei sunt legaţi cu panglici albe la mâini. 

ORA 9.34 Premierul Vlad Filat: "Expresia viaţa bate filmul este valabilă şi pentru noi. Trăim într-o ţară înconjurată de prieteni. Am reuşit să obţinem încrederea nu doar prin vorbe ci şi prin fapte. Suntem în faţa unui nou început. Am încrederea că vom reuşi".

ORA 9.22 Artur Reşetnicov, reprezentând Partidul Comuniştilor, i-a cerut magistratului să se retragă „din acest spectacol". „Azi aveți șansa să nu deveniți președinte, să nu participaţi la o acțiune antipopulară. Vă îndemnăm să vă retrageți, ceea ce ar însemna că Moldova se va întoarce într-un cadru constituțional", a spus fostul director al Securităţii.

Liderul fracţiunii democraţilor Dumitru Diacov a făcut glume pe seama clasei politice moldoveneşti. "Am înţeles ce trebuie să faci doi ani şi şapte luni ca această zi să devină istorică, să nu alegi preşedintele", a menţionat acesta. Diacov i-a recomandat lui Timofti să se întâlnească cu ceilalţi foşti preşedinţi la un ceai şi să discute soata de mai departe a ţării.

CLICK AICI SĂ VEZI GALERIE FOTO!

image
image
image

"Momentul culminant al crizei politice"

ORA 9.02 Igor Dodon: "Astăzi este o zi de importantă. După aproape trei ani criză politică suntem într-un moment culminant. Oamenii s-au săturat de această incertitudine vor să fie ales preşedintele. Prea mult politicienii s-au jucat cu emoţiile oamenilor. Ne pare rău că PCRM a renunţat la lupta politică şi a ales să lupte în stadă".

ORA 8.55 Liderul fracţiunii liberalilor Ion Hadârcă a vorbit despre "momentul istoric de astăzi". "Suntem martorii şi faurarii unui moment istoric, am căutat diverse soluţii. Se credea că nu vom trece peste acest impas. Îmi exprim regretul că la şedinţa istorică nu participă opoziţia care riscă să devină extraparlamentară", a spus Hadârcă.

ORA 8.47 Timofti: "Trebuie să asigurăm statutul de neutralitate al Republicii Moldova. Sunt conștient că vin la cârma unei țări sărace. Voi face totul pentru îmbunătățirea vieții oamenilor, pentru eradicarea sărăciei și dezvoltarea țării. Iar asta e posibil doar în condiții de stabilitate politică".

Magistratul a mai spus că îşi propune să fiu un mediator între putere și opoziție. "Una din primele inițiative cu care voi veni se va referi la statul opoziției, reglementarea drepturilor acesteia", a spus el. Nicolae Timofti şi-a încheiat discursul prezentând un viitor luminos al Republicii Moldova, care trebuie să devină o țară a oamenilor fericiți în care fiecare să fie mândru că trăiește.

ORA 8.44 Timofti: "Voi fi un președinte al tuturor. Voi veghea la respectarea principiului separării puterilor în stat. Voi fi un mediator". Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii s-a pronunțat, de asemenea, pentru perfecționarea cadrului constituțional, pentru continuarea reformei Justiției, care să cuprindă toate instituțiile, a reformelor structurale în economie. Totodată, a subliniat că o prioritate este și lupta cu corupția, care trebuie să înceapă cu recunoașterea fenomenului.

Politică externă deşteaptă

ORA 8. 40 Timofti: "Moldova trebuie să promoveze o politică externă deșteaptă, ceea ce a făcut în ultimii ani. Trebuie să continue realțiile de bună vecinătate și prietenie cu România și Ucraina, relații strategice cu Rusia. Politica externă echilibrată trebuie să fie cartea de vizită a Moldovei".

Printre priorități mandatului său, candidatul a numit și reintregirea țării. „Reglementarea este posibilă doar pe cale pașnică, prin consolidarea încrederii între cele două maluri, să nu mai avem un stat divizat teritorial. Formatul 5+2 este cadrul cel mai bun de desfășurare a negocierilor", a mai spus judecătorul.

ORA 8.33 Timofti: "Parlamentul trebuie să aleagă calea pe care se va dezvolta Republica Moldova. Alegerea președintelui este o problemă a tuturor. Calea Moldovei este integrarea europeană. Procesul de integrare nu poate fi contrapus altor procese politice. Este unul complex și ireversibil".

Potenţialul preşedinte al Republicii Moldova: „Unirea nu este acum subiectul cel mai fierbinte. Nu ştim dacă România ne vrea"

Nicolae Timofti după întâlnirea cu socialiștii: „Nu mă interesează votul lor!"

Antiprotest la protestul comuniștilor. Combatanții vor apăra mâine Parlamentul

Igor Dodon: „Partidul mi-a poruncit să fac publică decizia doar mâine, de la tribuna Parlamentului"

ORA 8.20 Candidatul la şefia statului magistratul Nicolae Timofti îşi prezintă discursul în faţa aleşilor popurului, încercând să-i convingă că este persoana indicată pentru cârma ţării. "Pentru mine este o mare onoare să mă aflu în fața dumneavoastră. Din start vă spun că nu am făcut politică și nu mă pricep tare la politică. Discursul meu va fi mai degrabă nu unul politic, ci unul cetățenesc, iar ca cetățean mă doare ceea ce se întâmplă de doi ani și jumătate, că nu poate fi ales președintele. Alegerea președintelui nu este o soluție la toate problemele, ci doar crează premizele necesare, a declarat acesta.

În fața Palatului Republicii, la câțiva metri de polițiști, se află câteva zeci de persoane, majoritatea combatanți care au luptat în 1992 la Nistru și în războiul din Afganistan. Acești participă la un miting în susținerea procedurii de alegere a șefului statului.

La acestă oră a început ședința specială pentru alegerea șefului statului. Palatul Republcii, unde se desfăşoară şedinţa Legislativul, este păzită ca ochii din cap. Un cordon de polițiști înarmați înconjoară clădirea. La şedinţa în plen sunt prezenţi cei 59 de deputaţi ai coaliţiei de guvernare, trei parlamentari socialişti şi alţi trei reprezentând Partidul Comuniştilor - Ina Şupac, Artur Reşetnicov şi Sergiu Sârbu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite