GALERIE FOTO Superofertă de Paște: miei fragezi la trotuar. Află cât te costă o masă de Sărbătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Țăranii și-au expus marfa  pe trotuarele de lângă Piața Centrală
Țăranii și-au expus marfa pe trotuarele de lângă Piața Centrală

Cel puţin o mie de lei va trebui să cheltuiască o familie din două persoane pentru a gusta de Înviere din bunătăţile tradiţionale. Nelipsitul miel se vinde în pieţe la preţ de 60-75 de lei kilogramul, un cocoş de răcitură găseşti cu 200 de lei, iar zece ouă iei cu 10-12 lei.

Ultimul weekend înainte de Paşti, primele zile de îmbulzeală la bucatele pascale din Piaţa Centrală din Capitală. Preţurile la bursa de tarabă sunt pentru toate poftele şi buzunarele.

Dacă vrei o friptură din carne fragedă de miel, aşteaptă-te să scoţi din portmoneu 75 de lei pentru un kilogram. „Sunt proaspeţi, aduşi de la Comrat. Noaptea trecută i-am tăiat", spune o vânzătoare din hala de carne, în timp ce ne alesese deja unul de vreo şapte kilograme.

INCREDIBIL În ajunul Sărbătorilor de Paşte s-au ieftinit ouăle

Peste drum de piaţă, la vânzătorii ambulanţi mieii sunt ţinuţi în saci de rafie. Aici poţi scăpa mai ieftin, cu câte 60-65 de lei pe kilogram. Dar cum pe aceşti comercianţi nu-i verifică nimeni, n-ai de unde să ştii dacă animalele sacrificate au certificate sanitare la zi. Oricum ar fi, grăbeşte-te dacă vrei să mai prinzi „oferta". Comercianţii spun că, în ajun de Paşte, carnea de miel ar putea sări de 80 de lei/kg.

image
image
image

Click aici să vezi GALERIA FOTO!

Ai chef de o fripturică de porc? Găseşti o bucată de carne cu puţină grăsime până-n 65 de lei, taman bună să o pui la cuptor. Cei cu stomacul sensibil trebuie să se trezească însă cu noaptea-n cap pentru a prinde nişte cocoşi buni de răcitură, la peste 200 de lei bucata. Altfel, rişti ca pe la orele prânzului să găseşti nişte păsări rahitice şi cu creasta mare, la 130-140 de lei.

OUĂ ŞI BRÂNZETURI LA SUPEROFERTĂ

La capitolul ouă, preferinţele rustice atârnă greu la buzunar. Pentru ouă de ţară dai 20 de lei pe 10 bucăţi. La tarabe, însă, oferta e mai bogată şi mai accesibilă, cu costuri cuprinse între 10 şi 12 lei pentru acelaşi tain de ouă. Vopsea găseşti în toate culorile, la pliculeţe de 2 şi de 5 lei.

„La ouă preţurile sunt normale, dar la carne au crescut tare mult faţă de anul trecut. Acum pentru Paşte am zis să nu cumpărăm de mai mult de 1.000 de lei", mărturiseşte Natalia Cibotari, muncitoare, în timp ce-şi cară sacoşele pline din piaţă.

Bunătăţi şi decoruri pentru masa de Paşte. Află ce poți găsi la Moldexpo

O pereche de pensionari iese dintre tarabe, tot cu pungile încărcate. „Aproape că mi-am cheltuit toţi banii pentru masa de Înviere. Pentru noi doi, feciorul, fiica şi cinci nepoţei am cumpărat de vreo 4.500 de lei", spune Matei Doloşcan, în vârstă 66 de ani.

Pentru un Paşte cu meniu cât de cât sănătos, salvarea rămân verdeţurile şi legumele. Chiar şi aşa, pregăteşte-ţi un buget serios pentru periplul printre tarabe. Ridichile costă până la 15 lei legătura, roşiile aduse din Bugaria şi Turcia variază între 22 şi 28 de lei/kg. Castraveţii, importaţi tot din Turcia, te mai uşurează de 35 de lei pe kilogram. Cele mai bune preţuri le-am găsit la caşul de oaie, unde te poţi descurca onorabil cu 50 de lei pentru un cub de brânză.

Şi cum masa de sărbătoare cu băuturi alese se ţine, pregăteşte-te să dai 10-12 de lei pentru un litru de vin de casă. Cei care preferă tăria vor da cel puţin 50 de lei pentru jumătate de litru de votcă sau 70 de lei pentru un coniac.

Legume la preţ dublu în magazine

Şi în supermarketuri oamenii fac cozi la case având coşurile burduşite cu alimente. Aceştia spun că este ultimul weekend până la Paşte şi că nu vor mai avea tip să meargă la cumpărături. Cei mai mulţi se înghesuie la secţiile cu produse de bază specifice Sărbătorilor Pascale: carne, ouă, brânzeturi şi legume.

Șezători de încondeiere a ouălor, la muzeu în Chișinău

Toţi spun că vor da o raită şi pe la iarmaroace. „Magazinele fac unele oferte de sărbători, în rest, e mult mai scump decât la piaţă", spune Olga Lotcă, locuitoare din Chişinău. Dacă unele produse din supermarketuri au preţurile la fel ca şi cele din târg, cum ar fi produsele de panificaţie, bomboanele şi vopseaua de ouă, majoritatea costă mai mult.

Un kilogram de muşchi proaspăt de porc se vinde aici cu 120 de lei, iar pentru cel afumat dai 135 de lei. Un cofraj cu zece ouă costă de la 14 la 19 lei, iar un kilogram de telemea se dă cu 115 lei. Şi în cazul legumelor diferenţa e mare. Roşiile şi castraveţii se vând în magazine cu 46 şi, respectiv, 45 de lei kilogramul. Cea mai mare ofertă este la figurinele din ciocolată în formă de iepuraş şi ouă, care dau din ochi micuţilor. Acestea costă de la 8 la 60 de lei bucata.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite