Supărările Kremlinului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrurile sunt, într-adevăr, grave! Trustul românesc „Adevărul Holding" editează în Republica Moldova cotidianul „Adevărul"! O mai mare impertinenţă nu se poate! De atâta necaz Kremlinul a intrat în fibrilaţii! Şeful statului rus nu poate trimite, din păcate, tancurile, ca altădată, ca să regleze problema la faţa locului. Atunci la Chişinău este desantat un reporter special al postului de televiziune Russia Today.

Acesta, un tip finuţ, se prezintă la redacţia „Adevărul" din Chişinău, zâmbeşte frumos, discută amabil cu toată lumea, pune întrebări. Îl interesează care au fost motivele care au determinat holdingul românesc „Adevărul" să se extindă peste Prut.

Câteva zile mai târziu, Russia Today difuzează un reportaj tendenţios în care instituţiile media apărute după căderea comuniştilor, implicit ziarul „Adevărul", sunt acuzate că inoculează opiniei publice din Republica Moldova ideea unirii cu România. (Textul integral al reportajului marca Russia Today poate fi citit în pagina 5).

De asemenea, reporterul Aleksey Yaroshevsky se arată îngrijorat de faptul că ultimele sondaje de opinie arată că numărul moldovenilor care doresc ca Moldova să se reunească cu România s-a triplat în ultimele 12 luni, de la doar 5%, la 15%. Concluzia acestuia e şi mai gravă - presa de limbă română atentează la suveranitatea Republicii Moldova. Nici mai mult, nici mai puţin!

Ruşii nu se dezmint. E adevărat, nu mai dau, ca pe vremuri, cu toporul, cu „Govorit i pokazîvaet Moskva!" (trad.: „Vorbește și emite Moscova!"). Reporterul Russia Today respectă, aparent, regulile deontologice. Sunt prezentate mai multe puncte de vedere, doar că reprezentantul „Adevărul" este citat cu o singură frază, nesemnificativă, dintr-un interviu de jumătate de oră.

Acesta apare în cadru doar ca să facă figuraţie. În schimb, ceilalţi protagonişti, agenţi de influenţă notorii ai Moscovei, sunt prezentaţi în toată splendoarea.

Realizat cu iscusinţă, acest reportaj este o mostră crasă de propagandă, e adevărat, în versiune light. „Farmecul" acestei poveşti este că reportajul a fost prezentat de Russia Today cu genericul „Propagandă prin mass-media".

Este o meteahnă mai veche a jurnaliştilor ruşi - sosesc cu texte prefabricate în Moldova, solicită o opinie, două, ca apoi să le mixeze într-un calapod deja prestabilit, elaborat încă în perioada Războiului Rece.

Mai puţin cunoscută la noi, televiziunea de ştiri de la Moscova, care emite în limbile engleză, arabă şi spaniolă, s-a dorit la lansare, în 2005, un „CNN rusesc". Un post care să concureze cu celelalte televiziuni de vocaţie internaţională.

Chiar dacă beneficiază de o finanţare generoasă din bugetul de stat al Rusiei, televiziunea avea din născare un handicap. Redactorul-şef al postului, Margarita Simonian, l-a şi identificat: „Russia Today are misiunea de a prezenta punctul de vedere al Rusiei asupra evenimentelor". Evident, credibilitatea unei astfel de televiziuni este nulă!

Organizaţia internaţională „Reporters sans Frontiers" a caracterizat Russia Today drept „portavocea propagandei de stat a Rusiei". Deci, tocmai purtătorii de cuvânt ai Kremlinului s-au găsit să ne dea lecţii de profesionalism. Să le râdem în nas!

Să mai amintim oare că, în Raportul privind indicele libertăţii presei, Rusia se află la coada clasamentului, pe locul 140, cu o presă care nu este liberă? Iar Vladimir Putin şi-a câştigat reputaţia de „asupritor al presei"?

Încă o observaţie. Oricât ar părea de ciudat, revirimentul presei din Republica Moldova după căderea regimului comunist trezeşte supărarea unor nostalgici, erijaţi în analişti politici.

Aceştia se declară nemulţumiţi de prezenţa pe piaţă a presei de limbă română, făcându-se a uita că Basarabia rămâne în continuare un fief al ziarelor şi posturilor de televiziune ruseşti. În viziunea lor, politica editorială a presei ruseşti, care domină spaţiul informaţional, nu reprezintă niciun pericol pentru moldoveni.

Contrar celor afirmate de propagandiştii ruşi, „Adevărul" îşi reconfirmă încă o dată crezul: va fi un ziar fără propagandă şi fără gargară politicianistă, care nu va ezita să taxeze abuzurile celor aflaţi la putere, indiferent de culoarea lor. Un ziar care va relata fapte şi va exprima opinii fără ură şi părtinire. Punct.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite