Chişinău: Suntem în topul celor mai scumpe oraşe din lume. Muncim cât patru vienezi pentru o casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Informaţiile oferite de www.numbeo.com clasează Chişinăul pe primele locuri în topul sărăciei, dar şi al vieţii scumpe. Comparativ cu locuitorii din Moscova, Viena sau Bucureşti, din leafă ne permitem mai puţină hrană, iar locuinţele sunt un lux.

Informaţiile puse la dispoziţie de Numbeo, una dintre cele mai importante baze de date din lume referitoare la nivelul de trai, arată că Chişinăul stă bine doar la preţul pâinii, al ţigărilor sau la costul unei călătorii cu transportul public. Comparaţia făcută de „Adevărul" a luat în calcul alte opt oraşe: Iaşi, Bucureşti, Moscova, Kiev, Odesa, Bratislava, Lisabona şi Viena.

La capitolul salarii, locuitorii capitalei noastre stau cel mai prost, cu un venit lunar net de 205 euro.

Comparativ, bucureştenii au o leafă de 350 de euro, cei din Kiev ridică lunar 440 de euro, iar moscoviţii au, în medie, un venit de 715 euro. Cel mai bine plătiţi sunt locuitorii din Bratislava, 964 de euro, şi cei din Viena, 2.248 de euro.

Cât priveşte hrana, Chişinăul stă bine în acest clasament, la preţuri. Chiar dacă unele produse, precum pâinea, carnea de pui sau ouăle, sunt mai ieftine, puterea de cumpărare a oamenilor este sub celelalte oraşe.

În timp ce un chişinăuiean îşi poate permite dintr-un salariu să cumpere 854 de pâini, cei din Kiev pot lua 1.293. La Viena, o pâine costă 2,5 euro, de zece ori mai mult decât la noi, austriecii îşi permit dintr-o leafă să cumpere 892 de astfel de produse.

MUNCIM 4,5 LUNI PENTRU UN METRU PĂTRAT DE CASĂ

Repetenţi în acest top suntem şi la capitolul imobiliare. Pentru a ne permite să plătim un metru pătrat dintr-o locuinţă din centru, trebuie să punem deoparte banii câştigaţi în patru luni şi jumătate. Asta doar dacă câştigăm minim 205 euro lunar. Cel mai luxos oraş în această privinţă este Moscova, unde un metru pătrat dintr-o locuinţă centrală ajunge la 6.695 de euro, adică leafa pe nouă luni a unui rus din Capitală.

image

FOTO: Moscova este capitala celor mai scumpe apartamente


Preţul la transportul public, una dintre marile probleme ale Chişinăului, bate Odesa şi capitala Ucrainei. Dacă chişinăuienii scot din buzunar 0,19 euro pentru o călătorie, conform datelor Numbeo, în celelalte două oraşe tarifele sunt cu 15% mai mici. Cel mai mult plăteşte un vienez, 1,87 euro călătoria, sau un locuitor al Lisabonei, 1,38 de euro.

ŢIGĂRILE ŞI ALCOOLUL SUNT VICIILE PE CARE NI LE PERMITEM

Ultimele date oferite de site-ul american numbeco.com arată că chişinăuienii au un „bonus" la preţul ţigărilor, comparativ cu locuitorii celorlalte oraşe luate în calcul de „Adevărul". Astfel, în timp ce la noi un pachet de ţigări străine ajunge la 0.98 euro, la Bucureşti costă 2,59 euro, iar la Viena 4,3 euro. Un preţ mai mic găsim doar la Odesa, unde pachetul de ţigări costă 0,79 euro.


Cât priveşte alte „plăceri ale vieţii", suntem nevoiţi să scoatem mai mulţi bani din buzunar pentru a lua masa la restaurant faţă de bucureşteni. Astfel, un prânz pentru două persoane la un local mediu din capitala noastră costă, potrivit Numbeo, 22,5 euro, cu 3,5 euro mai mult decât la Bucureşti. La acelaşi capitol, locuitorii din Kiev dau 24 de euro şi, cel mai mult, plătesc vienezii, 47,5 euro.

LA MOSCOVA SE GĂSESC CELE MAI SCUMPE VINURI

Berea autohtonă, una dintre cele mai populare băuturi, costă la Chişinău (0,5 litri la restaurant - n.r.) 1,02 euro, faţă de capitala României unde preţul este de 0,97 euro. Aceeaşi băutură, la supermarket, costă la Odesa de două ori mai puţin decât în magazinele din Chişinău, 0,36 de euro.

Vinurile, considerate prodesele reprezentative pentru Moldova, sunt printre puţinele lucruri accesibile. Astfel, preţul unei sticle de vin autohton ajunge la 2,33 euro. Comparativ, în capitala Rusiei preţul este de patru ori mai mare, la Bucureşti tariful ajunge la 3.11 euro, la Lisabona 3,62 euro.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite