Strategia de reformare a Justiției riscă să devină literă moartă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Strategia de reformare propusă de Ministerul Justiției riscă să rămână doar pe hârtie, dacă nu va fi modificată Constituția țării. Posibilitățile reduse de finanțare și eventualele alegeri anticipate pun, la fel, în pericol intervențiile în sistem.

Polițiștii, procurorii, ofițerii anticorupție și judecătorii vor fi testați cu detectorul de minciuni la angajare. Instanțele vor fi reorganizate, salariile judecătorilor - majorate, iar telefoanele lor vor putea fi ascultate. Sunt doar câteva schimbări prevăzute în Strategia pentru reformarea Justiției. Aprobat azi în Parlament, proiectul urmează să fie pus în aplicare până în 2016. Autoritățile își propun să elimine persoanele corupte din sistem și să aducă profesioniști în locul lor, să recâștige încrederea populației și să creeze un sector accesibil, eficient și independent.

Este o strategie îndrăzneață și mult așteptată, au remarcat deputații, însă riscă să ajungă literă moartă la unele capitole. Bunăoară, pentru schimbarea modului de numire a procurorului general sau pentru a revizui componența Consiliului Superior al Magistraturii urmează să fie modificată Constituția țării, în următorii cinci ani. „Ne spălăm gâtul fără a spăla mâinile", a comentat Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal, care pledează pentru o nouă Lege Supremă.

„Este nevoie de un consens politic în această privință", a explicat ministrul Justiției Oleg Efrim. Potrivit lui, alegerile anticipate, rezistența din interiorul sistemului și posibilitățile reduse de finanțare sunt alte piedici în calea reformelor. Totuși, el este optimist și spune că primele rezultate vor fi resimțite de cetățeni deja în primul an. Este vorba de reducerea căilor de atac, soluționarea disputelor pe cale amiabilă și micșorarea cheltuielilor de judecată.

VOR MĂSURI DRACONICE

Mai mulți deputați, dar și experți sunt de părere strategia ar trebui să conțină măsuri mult mai dure pentru că situația în justiție este dezastruoasă. „Avem nevoie de o reformă radicală, ca în Georgia, unde au fost substituite practic în totalitate cadrele ce au adus statul la sapă de lemn", a spus liberalul Valeriu Saharneanu.

„Sunt împotriva epurării judecătorilor. Sunt oameni care trebuie înlăturați, dar riscăm să ajungem în altă extremă. Vom evalua cunoștințele magistraților, cine nu va trece testul va trebui sa părăsească breasla", a răspuns Oleg Efrim.

Fostul ministru al Justiției, Ion Păduraru, nu crede în izbânda reformei. „Politicienii nu vor. Unul controlează procuratura, altul - Justiția. De la vorbe până la fapte e o cale lungă", a explicat avocatul.

DE UNDE LUĂM BANI

Deocamdată, nu se știe exact cât ne va costa reforma. Oleg Efrim promite că va anunța devizul de cheltuieli până la sfârșitul lui noiembrie, după ce va fi aprobat un plan de acțiuni. Cert este că Uniunea Europeană ne va acorda un sprijin în valoare de 50 de milioane de euro. „Orice reformă fără acoperire financiară este sortită pieirii", a comentat deputatul democrat, Adrian Candu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite