„Stiopa“ şi „Talanu“, traficanţi de ţigări la Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii din România au trimis în judecată o grupare de 24 de persoane, printre care şi cetăţeni moldoveni, acuzaţi de contrabandă cu ţigări.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Biroul Teritorial Brăila, au dispus trimiterea în instanţă a 24 de persoane acuzate că ar face parte dintr-un un grup infracţional organizat, ce ar fi adus ilegal în România sute de mii de pachete de ţigări.

S-a constatat că în perioada 2010 - ianuarie 2012, membrii grupului, cetăţeni români şi moldoveni (inclusiv poliţişti şi militari), au introdus în ţară, în mod repetat, prin punctul de trecere a frontierei Galaţi rutier - Giurgiuleşti sau peste râul Prut, diferite cantităţi de ţigări din Republica Moldova. În dosar este specificat că prejudiciul se ridică la suma de 3,325 milioane de lei româneşti, sau circa un milion de dolari.
Este a doua reţea de contrabandişti de ţigări moldoveneşti destructurată în ultima perioadă în zona Galaţi-Brăila. O săptămână în urmă, procurorii DIICOT Galaţi, sprijiniţi de poliţişti de la Poliţia de Frontieră şi de jandarmi, au percheziţionat 18 imobile şi două ferme agricole din Galaţi, Brăila şi Ialomiţa ale unora dintre membrii grupării de traficanţi, de unde au ridicat mai multe probe. Potrivit DIICOT Galaţi, grupul infracţional, specializat în contrabanda cu ţigări, era constituit din 20 de persoane, cetăţeni români şi moldoveni.

„Sub coordonarea lui Iorgu Ionescu, zis «Talanu» (47 de ani), lider al lumii interlope din Brăila, şi a lui Stepan Arabadzhy, zis «Stiopa», cu dublă cetăţenie moldovenească şi ucraineană, membrii grupului infracţional au introdus şi comercializat în mod ilegal pe teritoriul României însemnate cantităţi de ţigări, provenind din Republica Moldova şi Ucraina", informează DIICOT Galaţi.

NOUĂ TRANSPORTURI ÎNTR-UN AN

Potrivit procurorilor, în perioada iunie 2011-iunie 2012, învinuiţii au realizat nouă astfel de transporturi. La una dintre aceste misiuni, prin ascunderea într-un loc special dintr-o navă, a fost introdusă pe teritoriul României 170.000 de pachete de ţigări cu timbre de acciz moldovenesc. La 13 iunie, membrii grupării au introdus în România o altă cantitate de aproximativ 200.000 de pachete de ţigări, de diferite mărci.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat al României, prin sustragerea de la plata taxelor vamale, a fost evaluat la 10 milioane de lei româneşti, circa 2,25 milioane de euro.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite