„Statul este impotent în Transnistria“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jurnalistul Ernest Vardanean la CEDO
Jurnalistul Ernest Vardanean la CEDO

CRITICĂ Aşa caracterizează reacţia autorităţilor moldoveneşti, în cazul jurnalistului Ernest Vardanean, foştii deţinuţi politic de la Tiraspol, dar şi reprezentanţii asociaţiilor pentru apărarea drepturilor omului. Mai-marii de la Chişinău îşi motivează reacţia de formă în astfel de situaţii prin faptul că nu deţin controlul asupra acestui teritoriu.

„Cetăţenii Republicii Moldova beneficiază de protecţia statului atât în ţară, cât şi în străinătate". Acesta este unul dintre multele articole din Legea Supremă care garantează drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului. Cazul Vardanean, jurnalistul condamnat săptămâna trecută la 15 ani de închisoare pentru spionaj şi înaltă trădare, a arătat o dată în plus că legea este literă moartă pentru autorităţile de la Chişinău când vine vorba de teritoriul din stânga Nistrului. „Cazul Vardanean demonstrează că autorităţile nu au făcut nimic. Este revoltător! În timp ce cetăţenii noştri sunt torturaţi şi condamnaţi ilegal la Tiraspol, militarii moldoveni fac antrenamente comune cu cei din Transnistria şi Rusia", a declarat Ion Manole, preşedintele Asociaţiei „Promo-Lex".

„AUTORITĂŢILE TREBUIE
SĂ FACĂ DOSARE PENALE!"

Acesta mai susţine că guvernanţii ar trebui să le impună separatiştilor „regulile jocului" în astfel de cazuri. „Oamenii legii trebuie să le facă dosare penale, să-i judece pe cei care atentează la drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Legea se aplică peste tot şi nu trebuie lăsat Tiraspolul să facă justiţie. Se poate merge şi până la arestarea aşa-zişilor judecători şi demnitari", a mai spus Manole.

Ilie Ilașcu

FOTO: Ilie Ilașcu, fost deținut politic

Fostul deţinut politic Ilie Ilaşcu, condamnat iniţial la moarte de instanţele separatiste de la Tiraspol, vine în apărarea lui Vardanean. „Statul are datoria să-şi apere cetăţenii de regimul-marionetă al Rusiei, nu să stea la aceeaşi masă cu el. Judecătoarea Mamei (care l-a condamnat pe Vardanean - n.r.), este cetăţean al Republicii Moldova. Când iese din ţară, ea poate fi arestată pentru abuzurile pe care le face. Statul nu doreşte însă să se implice. Printre autorităţile din Chişinău sunt forţe care aparţin Moscovei. Restul sunt nişte păpuşi", a declarat pentru „Adevărul" Ilie Ilaşcu. „Intentarea unor dosare penale ar avea grave consecinţe, atât politice, cât şi economice", a explicat Anatol Ţăranu, analist politic şi expert în probleme legate de Transnistria.

Oficialii: „Am făcut tot posibilul"

Autorităţile de la Chişinău susţin că s-au folosit de toate pârghiile legale pentru eliberarea jurnalistului Ernest Vardanean, judecat ilegal şi doar cu un avocat din oficiu. „Am sensibilizat toate structurile internaţionale care ar putea determina Tiraspolul să-şi schimbe deciziile", a declarat Victor Osipov, vicepremierul pentru Reintegrare. Acesta mai susţine că au fost trimise scrisori oficiale diplomaţilor din Rusia, Ucraina, Statele Unite ale Americii, UE, OSCE şi Kazahstan, în care s-a invocat „caracterul absurd al acuzaţiilor şi încălcarea flagrantă a drepturilor omului".
„Solicităm sprijinul tuturor celor pe care i-am sesizat pentru eliberarea lui Ernest Vardanean", a mai spus Osipov.

MINISTRUL DE INTERNE:
„EU NU SUNT STATUL"

Victor Catan, ministrul de Interne, a avut o reacţie nefirească referitoare la cazul jurnalistului. „Eu nu sunt statul, eu sunt un oficial care am competenţe în asigurarea ordinii publice şi combaterea criminalităţii. Trebuie de luptat cu regimul, apoi cu toate celelalte", a spus Catan.

Libertatea, în Constituţie
Legea Supremă a ţării include mai multe articole care fac referire la garantarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. Conform Constituţiei, statul este obligat să-şi apere cetăţenii, oriunde ar fi aceştia:
 Articolul 15: Cetăţenii Republicii Moldova beneficiază de drepturile şi de libertăţile consacrate prin Constituţie şi prin alte legi şi au obligaţiile prevăzute de acestea.
 Articolul 16: Respectarea şi ocrotirea persoanei constituie o îndatorire primordială a statului.
 Articolul 24: Statul garantează fiecărui om dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică.
 Articolul 24: Nimeni nu va fi supus la torturi, nici la pedepse sau tratamente crude, inumane ori degradante.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite